Amazing Oriental's Grote Vijzelwijzer

Amazing Oriental's Vijzelwijzer

Hou je ervan om alles vers te maken? Dan is een vijzel echt onmisbaar in jouw keuken!  Als je kruiden, knoflook, noten of zaden in de vijzel fijnstampt, komen de verse smaken en oliën vrij. Je zult het verschil in smaak zeker merken! Maar welke vijzel moet je kiezen? En hoe gebruik je een vijzel? Lees het allemaal in onze vijzelwijzer!

Waarvoor gebruik je een vijzel?

Met een vijzel kun je droge ingrediënten (zoals specerijen) kneuzen of vermalen tot poeder. Je kunt er ook zachtere ingrediënten mee kneuzen of mengen tot een currypasta, boemboe, guacamole of pesto. Lekker veelzijdig dus!

Formaat: klein versus groot en zwaar

Klein: handig als je korianderzaad wil kneuzen. Of als je basilicum wilt gladwrijven voor basilicumolie of mayonaise. Bekijk onze kleine vijzels.

Groot: handig als je je eigen currypasta’s en boemboes wilt maken. Zo voorkom je een knoeiboel in de keuken. Bekijk onze grote vijzels.

Zwaar: een zwaardere vijzel is altijd beter. Deze glijdt immers minder makkelijk weg en kiept minder makkelijk om. Bekijk onze zware vijzels.

Oppervlak: glad versus ruw

Glad: een glad oppervlak is makkelijk schoon te houden en voldoet prima als je bijvoorbeeld guacemole of pesto maakt. Bekijk onze vijzels met een glad oppervlak.

Ruw: een ruw oppervlak met ribbeltjes is fijner als je specerijen tot poeder wilt vermalen. Bekijk onze vijzels met een ruwer oppervlak.

Hoe vijzel je?

Combineer stampen met wrijven. Stamp niet te hard: dat werkt vaak beter en is ook beter voor de vijzel. Laat het gewicht van de stamper dus het werk doen. Een mooie, egale currypasta vijzelen duurt ongeveer vijf minuten.

Hoe neem je een gloednieuwe vijzel in gebruik?

Elke vijzel moet je voor het eerste gebruik goed uitboenen met heet water, maar vijzels van basalt/andesiet, graniet of marmer kun je beter ook even ‘inwerken’:

  1. Laat de vijzel na het wassen een paar uur of een nachtje weken in schoon water zonder sop
  2. Droog de vijzel goed af en laat het eventueel even drogen
  3. Maal een handje droge rijst tot poeder en gooi de rijstpoeder weg. Zo maal je loszittend gruis of granietpoeder los. Herhaal dit zonodig een paar keer tot de rijstpoeder mooi wit blijft.
  4. Maal een handje pinda’s of geraspte kokos tot een smurrie en gooi de smurrie weg. Zo wordt het oppervlakte van de vijzel minder poreus en trekken geurtjes niet in.
  5. Was de vijzel goed af met heet water en laat het goed drogen
  6. De vijzel is klaar voor gebruik!

In welke volgorde voeg je ingrediënten toe?

De volgorde is erg belangrijk bij het maken van een currypasta of boemboe:

1. Harde dingen als specerijen en zaadjes

Begin met de specerijen. Rooster ze eerst lichtjes in een droge pan met dikke bodem, dan worden ze brosser en zijn ze dus makkelijker te vermalen.

2. Noten als kemiri en pinda

Voeg ze alleen toe als ze ook echt vermalen moeten worden. In Thaise gerechten voeg je pinda’s bijvoorbeeld vaak als laatste toe en worden ze slechts gekneusd.

3. Stugge dingen als gember en citroengras

Als je deze stugge dingen eerst raspt, gaat het vijzelen makkelijker.

4. Zachte dingen als ui en knoflook

Het kan helpen om tussendoor grof zeezout toe te voegen.

5. Vochtige dingen als tamarinde en azijn

6. Droge poeders als trassi of koenjit

Hoe maak je een vijzel schoon?

  • Gebruik geen zeep als het niet hoeft. Vijzels kunnen poreus zijn, zeep of afwasmiddel kan daardoor een vies smakend residu achterlaten. De volgende keer dat je iets maalt, kun je dat proeven. Maak het gewoon schoon met warm water en laat het goed opdrogen.
  • Gebruik wat droge rijst om geurtjes of vlekken te verwijderen. Soms is het lastig om geuren en vlekken van bepaalde kruiden uit de vijzel te krijgen. Doe dan wat droge, ongekookte rijst in de vijzel en maal het fijn met de stamper. De rijst neemt de kleur en geur van de kruiden op die je als laatste hebt gemalen. Gooi de rijst weg en herhaal het proces totdat de rijst wit blijft en geurloos is na het malen.

Bekijk hier onze mooie vijzels!