Verschillende rijstsoorten op een rijtje

Rijstsoorten

Basmati, lontong, jasmijnrijst... Er zijn zoveel verschillende soorten rijst! Net als bij noedels dus. Kan jij het nog volgen allemaal? Nee? Geen nood! Amazing Oriental zet voor jou de belangrijkste rijstsoorten op een rijtje.

Basmatirijst

Basmatirijst is een langkorrelige rijstsoort en komt oorspronkelijk uit het noorden van India. Deze rijst zie je ook veel in de keuken van Pakistan en Bangladesh. Basmati is afgeleid van het woord ‘vasmati’ wat in het Sanskriet letterlijk ‘geurig’ betekent. Deze rijst smaakt heerlijk bij Indiase gerechten zoals kip tikka masala. Bekijk onze basmatirijst.

Breukrijst

Tijdens het oogsten, vervoeren en verwerken van rijst, breekt een deel van de korrels vanzelf af. Deze gebroken rijst wordt gescheiden en apart verkocht. Het voordeel van deze rijst is dat het gemakkelijk vocht en smaken opneemt. Het is sneller gaar dan andere rijstsoorten en leent zich uitstekend voor rijstepap en desserts. Bekijk onze breukrijst.

Kleefrijst (Ketan)

Kleefrijst neemt minder water op dan andere rijstsoorten. Na het koken wordt het lekker plakkerig door het hoge percentage zetmeel in de rijst. Hierdoor leent het zich uitstekend voor desserts zoals rijstpudding. Kleefrijst wordt veel gebruikt in de Thaise en Indonesische keuken. Bekijk onze kleefrijst.

Langgraanrijst

Langgraanrijst is vaak tussen 7 en 9 milimeter lang. Het plakt niet en heeft een stevige structuur. Deze rijst wordt het vaakst gebruikt in hoofdgerechten, salades en bijgerechten. Populaire varianten hiervan zijn basmatirijst en pandanrijst. Bekijk onze langgraanrijst.

Lontongrijst

Lontong is Indonesische kleefrijst en wordt in Nederland verkocht in transparante zakjes. De rijst in de zakjes zwelt op tijdens het koken in ruim water. De ontstane rijstkussentjes worden, nadat het is afgekoeld, in plakjes of blokjes gesneden. Je kunt lontong koud, maar ook opgewarmd eten. Bekijk onze lontongrijst.

Pandanrijst

Pandanrijst, ofwel jasmijnrijst, heeft een langere korrel en komt uit Thailand. Het is een witte rijst die gekookt is met aromatische pandanbladeren. De rijst staat bekend om zijn nootachtige geur en smaak. Pandanrijst wordt vaak gebruikt in de Chinese, Indonesische en Thaise keuken. Het smaakt perfect bij een groene of rode curry. Bekijk onze pandanrijst.

Sushirijst

Sushirijst, ofwel Japanse rijst, heeft een wat kortere, meer ronde gepolijste korrel. Deze rijstsoort wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat ze zo plakkerig wordt na het koken. Daarom is deze rijst bijzonder geschikt voor het maken van sushi. Bekijk onze sushirijst.

Gerelateerde artikelen: