De Grote Sambalwijzer

Sambalbanner

Oelek, badjak, brandal, manis: de keuze is reuze. Wat is eigenlijk het verschil tussen al deze sambalsoorten, en welke past bij jouw smaak? Ontdek het nu!

Wanneer gebruik je welke sambal?

Tabel met sambalsoorten

Sambalsoorten van A tot Z

Sambal wordt gemaakt op basis van pepers en zout. Wat er vervolgens aan de sambal wordt toegevoegd, zorgt voor een andere smaak.

Assem

‘Assem’ betekent tamarinde in het Indonesisch. Dit ingrediënt zorgt voor een frisse, zurige en een ietwat zoete smaak. Sambal assem gaat goed samen met vis.

Badjak

De pepers in sambal badjak worden gebakken, waardoor het iets minder scherp is. Verder gaan er uien, knoflook en trassi in. De ui geeft de sambal een iets diepere smaak. Deze sambal wordt gebruikt in vele Indonesische en Surinaamse gerechten. Meestal als dipsaus voor oosters frituurhapjes of zelf gebakken kip.

Bawang

Sambal bawang wordt gemaakt op basis van gemalen rode pepers, ui en knoflook. Erg pittig! Lekker als dip bij gebakken kip of tofu.

Brandal

Sambal brandal wordt gebakken, maar blijft erg scherp. Verder gaan er ui, knoflook en kemirinoten in, en vaak ook trassi. Soms wordt er ook tamarinde of limoenblaadjes aan toegevoegd. Een fijne allround sambal.

Daboe daboe

Een frisse sambal, niet te pittig. Lekker bij bijvoorbeeld pasta, aardappelgerechten, friet en rijsttafels.

Djeroek

Deze sambal is fris, lichtzoet, met een frisse citroensmaak door de toevoeging van jeruk prut (limoenblad). De smaak is aromatisch en bloemiger dan sambal assem. Heerlijk bij vis, kip- en vleesgerechten.

Duivels pedis / setan

Dit is een zeer scherpe sambal. De naam zegt het al: de duivel!

Ebby

Een heerlijke Indonesische tafelsambal met garnalen. Lekker bij friet, bami, noedels en gamba’s. Maar ook heerlijk bij rijsttafels, vis, aardappelgerechten of pasta.

Javaans

Deze sambal is onmisbaar bij Javaanse snacks en hartige hapjes. Heerlijk bij pastagerechten, borrelhapjes, loempia, kroket, pastei, telo en somoza. Ook lekker op kaas als broodbeleg of bij friet! En een absolute must bij de bami of nasi goreng!

Kemangi

Kemangi is citroenbasilicum. Serveer deze sambal bij rijst.

Kemiri

Deze sambal wordt gemaakt op basis van kemirinoten. Het is scherp en heeft een licht bittere smaak. Deze Indische klassieker smaakt goed bij veel gerechten, waaronder sotosoep.

Ketjap

In sambal ketjap gaat een flinke dosis ketjap. Hierdoor is de smaak zoet, maar ook vrij donker. Perfect voor bij vlees dus! Ook lekker bij gegrilde vis.

Knoflook

Deze sambal past goed bij Vietnamese gerechten.

Manis

‘Manis’ is Indonesisch voor zoet. Deze sambal wordt zoet gemaakt door ketjap manis en suiker. Heerlijk om vlees, kip en vis mee te marineren, maar ook prima bij snacks, fruit, op (pinda)kaas, groenten en door een omelet.

Nasi goreng

Een pittige sambal voor de bereiding van nasi en bami goreng.

Oelek

Sambal oelek wordt gemaakt van rode pepers en zout, en smaakt dus echt naar pepers. De pepers worden niet gebakken, en zijn dus heter. Sambal oelek is erg scherp en past in allerlei Indonesische en Surinaamse gerechten.

Peteh

In deze sambal zitten groene petehbonen. Deze bonen hebben een hele specifieke smaak. Voor liefhebbers is het een topper bij vis- en groentegerechten.

Rawit

Sambal rawit wordt gemaakt van kleine pepers waardoor deze saus extra heet van smaak is.

Surinaamse Madame Jeanette

Op zoek naar next-level sambal? Probeer dan sambal met Madame Jeanette. Deze Surinaamse pepers zijn loeiheet, dus alleen voor gevorderden. Lekker bij rijsttafels, aardappelgerechten en pasta.

Taotjo

Een bijzonder smakelijke, milde sambal met o.a. soja. Lekker bij Chinese en Indonesische gerechten.

Tomaat

De tomaten zorgen voor een beetje een zoete smaak. Heerlijk als smaakmaker of als (dip)saus bij allerlei Indonesische gerechten, met name bij rijst en garnalen. Let op: de tomaten maken de sambal niet per se minder scherp!

Trassi / belacan

Een sambal met de typische smaak van trassi (garnalenpasta). Onmisbaar in Indische groentegerechten. Past in allerlei vlees- en visgerechten.

Let op: de beschrijvingen hierboven gelden voor de sambalsoorten over het algemeen. Per merk kunnen de specifieke ingrediënten verschillen. Kijk dus altijd op het etiket als je zekerheid wil over de precieze inhoud.

Bekijk sambalcollectie