Soja Special

Afbeelding van sojaproducten

Welkom in de wondere wereld van sojabonen! Deze voedzame boontjes kennen talrijke toepassingen. Wat voor sojaproducten zijn er eigenlijk allemaal? En hoe gebruik je het in gerechten? Amazing Oriental zet het allemaal voor je op een rij.

Tofu/tahoe:

  • Silken tofu: een zijdezachte tofuvariant. Je kunt zijden tofu rauw eten als salade, of toevoegen aan soep of saus. Of gebruik het in toetjes, dressings en sauzen, als alternatief voor room, melk of ei. Bekijk onze recepten voor: 1) gestoomde tofu, 2) een chocoladetoetje met tofu, en 3) pittige ma po tofu.
  • Firm tofu: een stevige tofusoort. Bijzonder geschikt om te bakken, frituren, verkruimelen en om te vullen. Laat je inspireren door onze recepten voor gebakken tofu en paddenstoelen gevuld met tofu.
  • Japanse eiertofu: een puddingzachte variant. Snijd de tofu in schijfjes van 1,5 cm. Wentel de schijfjes in met wat maizena en bak ze goudbruin. Serveer met een gembersausje of met een knapperige mix van paneermeel, knoflook en lente-ui. In plaats van bakken, kun je de tofuschijfjes ook stomen.
  • Gemarineerde tofu: meestal gemarineerd in sojasaus met vijfkruidenpoeder. Snijd het in blokjes of plakjes. Daarna kun je ze bakken, grillen of frituren.

Gedroogd:

  • Gedroogde sojabonen: je kunt geweekte sojabonen koken en verwerken in stoofschotels, maar je kunt ze ook roosteren in de oven.
  • Gedroogde tofuvellen: week deze sojavellen 20 minuten in koud water. Laat ze hierna 20 minuten of langer sudderen in de (dessert)soep of hotpot.
  • Semi-gedroogde tofuvellen: laat deze sojavellen even weken in water. Vervolgens kun je ze vullen met gehakte vlees, vis, tofu of paddenstoelen. Daarna kun je ze stomen, frituren, bakken of laten sudderen.
  • Gedroogde tofustengels: week ze minstens een paar uur in koud water. Snijd ze daarna in stukken van 5 cm en laat ze vervolgens een half uur sudderen in een soepje of wat meestersaus.

Overig:

  • Tempeh: Indische sojabonencake. Snijd ze in plakjes, staafjes of blokjes. Tempeh kun je bakken, frituren en roerbakken.
  • Sojamelk: ook lekker in toetjes en drankjes. Bekijk onze recepten voor: 1) een chocoladedessert, 2) Taiwanese bubble tea, en 3) milkshakes Matcha Heaven en Japanese Delight.
  • Edamamebonen: deze groene sojaboontjes kun je eten als bijgerecht, tussendoortje of als topping bij je salade. Laat je inspireren door ons recept voor een poké bowl-salade.
  • Sojasaus: een gefermenteerde saus, meestal gemaakt van o.a. sojabonen en granen. Deze hartige smaakmaker wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, om eten te kruiden of op tafel.

Vind je dit een handig overzicht? Deel hem dan met je vrienden!

Shopping Cart Pixel