World Vegan Day: plantaardige alternatieven

Artikel geplaatst op 26 oktober 2018.

Foto van een veganistisch gerecht

1 november is het World Vegan Day. Maar wat is veganisme eigenlijk precies? Als veganist eet je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing en E-nummers van dierlijke oorsprong. De redenen lopen uiteen: de een vanwege allergieën, de ander wil gezonder eten. Heb jij ook interesse om meer plantaardige producten te eten? Lees dan gauw verder. Wij zetten dierlijke producten op een rij die je makkelijk kunt vervangen met plantaardige alternatieven.

 

In dit artikel komen aan bod:

  • Eieren
  • Vlees en vis
  • Zuivel
  • Overige toepassingen

 

EIEREN

Roerei > tofu

Met stevige tofu kun je gemakkelijk een plantaardig roerei maken: giet de tofu af, breng het op smaak met kurkuma en bak het dan in de koekenpan. Heerlijk als ontbijt!

Eieren om mee te koken/bakken > silken tofu, agar agar, tahini, pindakaas of maizena

Wil je taart bakken of een ander hartig gerecht maken? Eieren kun je goed vervangen met verschillende basisingrediënten.

Voor 1 ei:

 

VLEES EN VIS

Gehakt > linzen

Linzen zijn een goede vervanger voor gehakt.

Garnalen > vegetarische garnalen

Probeer eens onze plantaardige garnalen!

Haaienvinnen > vegetarische haaienvinnen

Zelfs van haaienvinnen bestaan plantaardige versies! Deze zijn diervriendelijker en veel betaalbaarder. Bekijk plantaardige haaienvinnen.

Pulled pork > jackfruit

Jackfruit lijkt qua structuur op pulled pork, het is dan ook een waardige vervanger voor veel vegans. Bekijk onze jackfruitproducten.

Vlees en gevogelte > vleesvervangers

Naast klassieke vleesvervangers hebben we ook vervangers voor bijvoorbeeld zeeoren en eend. Bekijk plantaardige vleesvervangers.

 

ZUIVEL

Boter om mee te bakken > zoete aardappel

Wil je een taart bakken? Probeer dan eens geklopte zoete aardappel als boter!

Boter om mee te braden > plantaardig olie

In plaats van met boter, kun je ook braden in amandelolie, kokosolie of zonnebloemolie.

Crème fraîche > kokosroom

Om gerechten romiger te maken, kun je ook kokosroom gebruiken.

Kaas > cashewnoten

Wist je dat je met cashewnoten een heerlijke kaasvervanger kunt maken? Teveel gedoe? Kant-en-klare vegan kaas kun je ook halen in de grotere supermarkten.

Roomijs > sorbetijs

Sorbetijs is een heerlijk alternatief voor roomijs.

Koemelk als drankje > sojamelk en kokosmelk

Sojamelk is een lekker drankje voor tussendoor. En bij koffie smaakt een scheutje kokosmelk goed.

Koemelk om mee te koken > kokosmelk

Voor desserts en taart gebruik je deze speciale kokosmelk. En voor hartige gerechten kun je deze kokosmelk gebruiken.

Roomkaas > cashewpuree

Zelf plantaardige roomkaas maken is makkelijk: pureer cashewnoten met water in een blender, en voilà!

Yoghurt > chiapudding

Begin je elke dag met yoghurt? Probeer eens chiapudding met havermout, fruit en noten! Het maken is simpel: voeg twee eetlepels chiazaad toe aan kokosmelk of sojamelk en laat het een nachtje in de koelkast weken. De volgende dag is de chiazaad een beetje uitgezet en zachter – klaar voor consumptie dus. Voeg havermout, fruit en noten toe naar smaak en smullen maar!

Zure room > silken tofu

Probeer eens silken tofu voor in dipsauzen, pudding en desserts.

 

OVERIGE TOEPASSINGEN

Beleg en dipsauzen > hummus of pindakaas

Hummus is heerlijk voor op brood, crackers of als dipsaus bij groenten. Je kunt makkelijk zelf hummus maken door kikkererwten te pureren met tahini, citroen en knoflook. Gewoon pindakaas smeren kan natuurlijk ook.

Bittergarnituur > vegetarische samosa’s

Ga je binnenkort een feestje geven? Verras je gasten dan met onze heerlijke groentesamosa’s.

Kip- of runderbouillon > groentebouillon

Breng je soep op smaak met deze groentebouillon.

Kroepoek > papadum

Papadum is een heerlijk Indiase snack, meestal gemaakt van o.a. linzen. Het is net zo knapperig als chips.

Noodles met dierlijke aroma’s > noodles met groentesmaak

Aan veel (instant) noodles worden dierlijke smaakaroma’s toegevoegd, maar de Veggie Noodles van Nong Shim zijn 100% vegan. Ze hebben dan ook het keurmerk van de Vegan Society.

 

Verder lezen:

  • Als veganist eet je dus helemaal geen dierlijke producten. Hoe zorg je ervoor dat je toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt? Lees het allemaal hier.

Bronvermelding:

  1. Voedingscentrum (2018). Geraadpleegd op 24 oktober 2018. Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vegetarisme-veganisme.aspx

Disclaimer:

  • In dit artikel worden etenswaren besproken, die meestal plantaardig zijn. Maar als je zeker wil weten dat het product geschikt is voor veganisten (en vegetariërs), kun je het beste even de voedingslabel checken, gezien de ingrediënten ook per merk en per product kunnen verschillen.
  • Producten worden regelmatig verbeterd. Hierdoor kan productinformatie zoals ingrediënten, voedingswaarden, dieet- of allergeneninformatie geregeld veranderen. We raden je daarom aan om altijd eerst de verpakking te lezen voordat je het product nuttigt of serveert. 
  • Dit artikel is bedoeld om je onze tips te geven voor plantaardige alternatieven, het is geen voedingsgids. Een gevarieerd en gebalanceerd dieet blijft heel belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt. Als je specialistisch dieetadvies nodig hebt, kun je het beste je diëtist of huisarts raadplegen.
  • Aan dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden.
Shopping Cart Pixel