Chinees Nieuwjaar: speciale gerechten en symboliek

Tijdens het Chinees Nieuwjaar staat lekker eten centraal. Wat eten Chinezen dan zoal? En wat is de symbolische betekenis hierachter? Ontdek het allemaal en probeer zeker ook onze recepten uit! 

 

1. Rettichcake (loh bak goh)

Foto van rettichcake

Rettichcake is onder andere in Taiwan populair, omdat de Taiwanese uitspraak voor rettichcake cai tao gui is, wat klinkt als fortuin. Zowel gestoomd als gebakken smaakt rettichcake heerlijk.

 Bekijk recept 

 

2. Chinese dumplings (jiao zi)

Foto van Chinese dumplings

Hoe meer dumplings je eet tijdens de Nieuwjaarsviering, hoe meer geld je kan verdienen in het nieuwe jaar. Dus kan jij ook wel wat geld gebruiken? Eet dan wat meer dumplings ;) Bij ons zijn ze kant-en-klaar verkrijgbaar met allerlei soorten vulling maar je kunt ze ook zelf vers maken met ons recept.

 Bekijk recept 

 

3. Gefrituurde loempia’s

Foto van gefrituurde loempia's

De goudbruine kleur van gefrituurde loempia’s lijken op goudstaafjes, wat natuurlijk welvaart symboliseert. Vandaar dat loempia’s vaak worden gegeten tijdens het Chinees Nieuwjaar. Lekker als borrelhapje! Bestel kant-en-klare loempia's of maak ze zelf met ons authentieke recept!

 Bekijk recept 

 

4. Een hele kip of eend

Foto van pekingeend

Volgens de Chinese traditie moet de kip of eend in zijn geheel opgediend worden. Dit staat voor eenheid en harmonie tussen families. Bestel nu snel jouw kant-en-klare pekingeend! Zin om te kokkerellen? Maak dan zelf heerlijk krokante pekingeend met ons recept!

 Bekijk recept 

 

5. Gestoomde vis

Foto van een gestoomde vis

Het Chinese woord voor vis, namelijk yu, klinkt als overvloed en welvaart. Daarom staat ook vis steevast op tafel tijdens de Chinese jaarwisseling. Laat wat over voor de volgende dag: dit zorgt voor voorspoed in overvloed. 

 Bekijk recept 

 

6. Lange noedels

Foto van krokante noedels met zeevruchten

Lange noedels staan symbool voor een lang leven. Daarom zijn noedels ook tijdens het Chinees Nieuwjaar onmisbaar. Probeer snel ons nieuwe recept voor krokante noedels met zeevruchten. Smullen gegarandeerd!  

 Bekijk recept 

 

7. Shanghai rijstcake (hartig)

Foto van Shanghai rijstcake

Rijstcake eten is een eeuwenlange traditie. Het Chinese woord voor rijstcake, nian gao, klinkt hetzelfde als "jaar hoog", en betekent jaar na jaar meer voorspoed. Kan jij ook wel een promotie gebruiken? Maak dan snel deze heerlijke comfort food klaar!

 Bekijk recept 


8. Rijstcake in de vorm van visjes (zoet)

Foto van rijstcake in de vorm van een vis

Deze rijstcake in de vorm van een vis brengt dubbel zoveel geluk. Vis klinkt immers als welvaart en overvloed in het Chinees (yu) en rijstcake klinkt als "jaar hoog" (nian gao). 2019 kan dus niet meer stuk als je dit dessert eet ;) De cake is gemaakt op basis van kokosmelk, echt wat voor de kokosliefhebbers dus!

 Bekijk recept 


9. Traditionele rijstcake (zoet)

Foto van een rijstcake

Ben je niet zo'n fan van kokosmelk? Skip dan nummer 8 en maak deze rijstcake als alternatief. Zoals je ziet, is deze rijstcake minstens zo charmant :)

 Bekijk recept 


10. Buddha's Delight (lo han jai)

Foto van een Buddha Delight

Chinezen eten dit vegetarische gerecht op de eerste dag van het Chinees Nieuwjaar. Dit komt voort uit de Boeddhistische traditie om vegetarisch te eten op de eerste vijf dagen van het nieuwe jaar, om het lichaam te zuiveren.

 Bekijk recept 


11. Tang Yuan

Foto van soepballetjes

Chinezen eten deze soepballetjes aan het einde van het Chinese Nieuwjaarsfeest. Men gelooft dat de ronde vorm van deze balletjes symbool staat voor het samenzijn van familie en dat de balletjes geluk brengen in het nieuwe jaar.

 Bekijk recept 

Shopping Cart Pixel