Gua Bao met varkensspek: Taiwanese stoombroodjes

Gua Bao is een gestoomd Taiwanees broodje. Onze versie met varkensspek moet je echt een keer proberen! 



Bereidingstijd: 60-120 minuten.


Aantal porties: 4



INGREDIENTEN 

  • 10 stoombroodjes
  • 1 kg varkensspek
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 hele stukjes steranijs
  • 8-10 teentjes knoflook
  • 4 plakken gember
  • 3 lente-uien, grofgesneden
  • 10 slablaadjes
  • Olie

SAUSMIX:

  • 1½ el lichte sojasaus
  • 1½ tl donkere sojasaus
  • 1½ el oestersaus
  • 1½ el Shaoxing rijstwijn
  • 3 kleine blokjes kandijsuiker
  • ½ tl zout
  • 1½ tl maïzena

INGELEGDE GROENTEN:

  • ½ wortel
  • ½ komkommer
  • ½ rettich
  • 1 rode ui
  • 400 ml rijstazijn
  • 160 ml water
  • 12 el suiker
  • 2 tl zout
HULPMIDDELEN: Pan, mengkom, ovenschaal, stoommandje.


BEREIDINGSWIJZE
1. Meng de azijn, de suiker en het zout in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur zodra de suiker en het zout is opgelost. Laat het afkoelen. Voeg de azijnmix aan de groenten toe en roer goed door. Zet het opzij gedurende 30 minuten of een hele nacht in de koelkast. Voor gebruik goed laten uitlekken.

2. Kook een ruime hoeveelheid water in een pan en voeg het varkensvlees toe. Laat rustig koken gedurende 5 minuten. Haal het vlees eruit en spoel het af. 
Smeer het zwoerd in met de donkere sojasaus. Verwarm olie in een pan en bak de bovenkant en de zijkanten van het spek aan. Snijd het vlees in plakken van 3cm x 7cm dik. Leg vervolgens de plakken met het zwoerd naar boven in een stoofpan. Giet het water erbij tot het vlees net onderstaat. Voeg de lente-uien, de kaneelstokjes, de steranijs, de knoflook en de gember erbij. Doe het deksel op de pan. Laat het rustig sudderen voor 2 uur.

3. Doe in een sauspan de lichte en donkere sojasaus, oestersaus, rijstwijn, kandijsuiker en zout. Laat het zachtjes koken totdat de kandijsuiker is opgelost.


4. Giet de saus over het vlees heen en laat het doorsudderen op zacht vuur gedurende 1 uur. Haal het vlees eruit en leg het op een schaal. Meng de maïzena in een kopje met een beetje koud water tot er een romige pasta 
ontstaat. Voeg de maïzena toe en roer goed tot de saus iets is ingedikt. Giet de saus over het vlees heen.

5. Stoom de broodjes volgens de verpakking. Vul elk broodje met een blaadje sla, een plakje vlees en de groenten.

  • Artikelnummer: REC151
  • In voorraad