Jiao zi (Chinese dumplings)

Jiao zi komen oorspronkelijk uit het noorden van China. Het zijn lapjes deeg met een hartige vulling die meestal bestaat uit varkensgehakt en fijngesneden groenten. Chinese dumplings zijn erg veelzijdig: je kunt ze stomen, koken of bakken (voor een krokante buitenkant).



Ingrediënten voor 40-50 dumplings 

  • 300g varkensvlees (schouderkarbonade)
  • 1 el koud water
  • 1 tl suiker **
  • 2 pakken kant-en-klare dumplingvellen **
  • 200g Shanghai pakchoi (fijngesneden) **
  • 1 tl maiszetmeel *
  • 1 snufje witte peper *
  • 1 el Shaoxing rijstwijn *
  • 1 tl donkere sojasaus *
  • 1 tl lichte sojasaus *
  • 1 el oestersaus *
  • ½ tl kippenbouillonpoeder *
  • 2 el sesamolie *
  • 2 lente-uien (fijngesneden) *
  • 1 tl geraspte gember *
  • 1 teentje knoflook (fijngesneden) *

* Verkrijgbaar in onze webshop


** Verkrijgbaar in onze fysieke winkels 



Bereidingswijze
Was de schouderkarbonade en dep deze droog met keukenpapier. Snijd deze in stukken van 1 cm en hak ze vervolgens fijn. Was de Shanghai pakchoi en dep deze goed droog met keukenpapier. Snijd de groenten eerst in smalle repen en vervolgens in kleine stukken. Zet ze opzij. Meng in een kom de suiker, de witte peper, het water, de rijstwijn, de sesamolie, de oestersaus, de kippenbouillonpoeder en de twee sojasauzen. Voeg vervolgens de marinade toe in het gehakt. Doe het maiszetmeel erbij. Roer in één richting totdat alle ingrediënten goed zijn vermengd. Meng tenslotte de paksoi, de lente-uien, de gember en de knoflook erin.

Dumplings vouwen
Neem een deegvel in je hand en plaats één theelepel vulling in het midden van het deegvel. Bestrijk de rand met een beetje water met behulp van de bolle kant van je theelepel.

Vouw het deegvel in een maanvorm en druk het in het midden stevig dicht. Pak aan één kant een klein stuk van het deegvel en vouw richting het midden toe en druk stevig aan. Herhaal dit 2 à 3 keer afhankelijk van de omvang van het vel. Zodra de dumpling aan beide kanten goed dicht zijn gevouwen, kunnen we ze bakken of koken.

Bakken en stomen
Voor perfect gebakken en gestoomde dumplings (ca. 16 stuks)

Doe 1 eetlepel olie in de koekenpan, zodra de olie verwarmd is, plaats je de dumplings in een ronde vorm. Bak de dumplings op middelhoog vuur gedurende 1 minuut aan. Voeg vervolgens 100 ml water toe en doe het deksel erop. Bak ze gedurende 6 minuten of tot al het water is verdampt. Haal het deksel van de pan en bak de dumplings nog 1 minuut door. Een dumpling is goed gebakken als de bovenkant zacht aanvoelt en krokant is aan de onderkant.

Koken
Breng water aan de kook en kook de dumplings per tien stuks gedurende 10 minuten in kokend water. 

Dipsaus

  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel geroosterde sesamzaden 

Voor een pikante dipsaus voeg 1 theelepel chili olie toe.
Tip: Amazing Oriental verkoopt ook kant-en-klare dipsauzen.



Vond je dit recept leuk? Deel hem dan met je vrienden!

  • Artikelnummer: REC68
  • Herkomst: China
  • In voorraad
Shopping Cart Pixel