Belangrijke veiligheidswaarschuwing voor Nongshim Instant Noodles Shin Red Super Spicy. Klik hier voor meer informatie >

Banh Chung: Vietnamese kleefrijstcake voor Tet

Bánh chưng is een onmisbaar gerecht voor Vietnamees Nieuwjaar, ook wel "Tết". Vóór het nieuwe jaar schenken familieleden schenken deze cakes aan elkaar.



Bereidingstijd: 1 uur


Kooktijd: 5-6 uur


Aantal porties: 8-10



INGREDIËNTEN VOOR 2 CAKES

  • 1kg kleefrijst
  • Zout
  • Pandan- of spinazie-extract
  • 500g mungbonen, gepeld
  • 1 ui
  • 200g buikspek
  • Zwarte peper
  • 8 bananenbladeren

Optioneel:

  • Nuoc mam-vissaus
  • Suiker

Keukenbenodigdheden:

  • Houten frame (20x20 cm)
  • Houten spatel
  • Grote kookpan
  • 8 lange keukentouwen

BEREIDINGSWIJZE


Was en spoel de rijst, en giet het goed af. Voeg een halve eetlepel zout toe, laat het vervolgens 20 minuten weken in pandan- of spinazie-extract.



Week de mungbonen minstens 2 uur in heet water, giet het vervolgens af. Kook de mungbonen. Zodra ze gekookt zijn, kun je het fijnstampen tot een puree.



Snijd de ui en de buikspek in plakjes. Doe ze in een kom en breng op smaak met zout en zwarte peper. Meng alles door elkaar.



Inpakken


Was de bananenbladeren en droog ze. Plaats de 4 lange keukentouwen onder de houten frame. Laat ze kruizen zodat ze een raster vormen (2 touwen horizontaal en 2 touwen verticaal). Bedek de binnenkant van de houten frame met de bananenbladeren zodat het een ‘doos’ vormt die aan de bovenkant open is.



Doe 250 gram rauwe rijst op de bananenbladeren. Maak het plat met een houten spatel zodat het het hele oppervlak van de doos bedekt. Bedek de rijst met 125 gram mungbonenpuree, druk het vervolgens opnieuw aan. Doe er 100 gram vlees op, en vervolgens 125 gram mungbonenpuree bovenop. Bedek tot slot alles met nog 250 gram rijst.



Druk de bovenkant stevig aan met een houten spatel zodat het oppervlak van de cake plat is. Vouw de kanten van de bananenbladeren naar het midden, alsof je een cadeau inpakt. Maak het dicht met de keukentouwen en trek stevig aan. Zorg ervoor dat het waterdicht is, zodat er geen water in de cake komt tijdens het koken.



Haal de ingepakte cake uit de houten frame en herhaal de stappen voor de tweede cake.



Koken


Doe de banh chung voorzichtig in een grote pan met pruttelend water en laat de cakes minstens 5 uur koken op laag vuur. Zorg ervoor dat er steeds bijna evenveel water in de pan is.



Laat de banh chung volledig afkoelen voordat je ze opeet. Serveer de cakes in plakjes of stukjes, met nuoc mam-saus en/of een beetje suiker.



Bewaren


Je kunt Banh chung ongeveer 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de cakes opwarmen in een stomer, pan of gewoon in de magnetron.

  • Artikelnummer: REC500
  • In voorraad