Belangrijke veiligheidswaarschuwing voor Nongshim Instant Noodles Shin Red Super Spicy. Klik hier voor meer informatie >

Banh Tai Heo: “Varkensoren” (Vietnamese koekjes)

Bereidingstijd: 1 uur


Rusttijd: 2 uur



Bánh tai heo heeft haar naam te danken aan haar aparte vorm die lijkt op een varkensoor. Deze populaire en verslavende koekjes met spiraalpatroon passen perfect bij een heerlijk kopje thee of koffie.



INGREDIËNTEN

  • 100g all-purpose meel
  • 70g rijstmeel
  • 3 el suiker
  • 1 eidooier
  • 50 ml kokosmelk
  • 20g boter
  • 1 tl limoensap
  • 1 tl cacaopoeder
  • Sesamzaad (optioneel)

Benodigdheden:

  • Deegroller
  • Huishoudfolie
  • Keukenpapier

BEREIDINGSWIJZE


Mix de suiker met kokosmelk en een snufje zout in een kom. Roer totdat de zout en suiker zijn opgelost. Klop de eidooier en voeg het toe aan het mengsel, samen met de gesmolten boter en limoensap.



Doe de all-purpose meel in een kom en de rijstmeel in een andere kom. Meng de rijstmeel met de cacaopoeder, voeg vervolgens ongeveer 2/5 van het eiermengsel toe en roer. Kneed totdat je een glad deeg krijgt. Doe de rest van het eiermengsel in de kom met de all-purpose meel en kneed totdat je een glad, geel deeg krijgt.



Pak de deegroller en rol het gele deeg uit totdat het een 5-mm dikke rechthoek wordt. Doe hetzelfde met het bruine deeg. Zorg ervoor dat beide degen even groot zijn. Besmeer het gele deeg met water. Pak het bruine deeg en leg het bovenop het gele deeg. Het water zorgt ervoor dat de degen beter aan elkaar blijven plakken. Rol de degen stevig op. Wikkel het in een stuk huishoudfolie en zet het ongeveer 2 uur in de koelkast.



Haal het deeg uit de koelkast en snijd het met een scherp mes in flinterdunne plakjes. Je kunt eventueel sesamzaad besprenkelen over elk plakje. Druk het goed aan zodat het blijft plakken aan het deeg.



Verhit 2½ cm plantaardige olie in een pan. Dip de uiteinde van een eetstokje in de olie: als er bubbeltjes omheen vormen, betekent dit dat de olie heet genoeg is. Zet het vuur op een heel laag pitje. Leg de deegplakjes voorzichtig in de olie en bak ze circa 10 seconden aan beide kanten. Het gele gedeelte van de koekjes horen bleekgeel te blijven en niet goudbruin te worden.



Traditionele banh tai heo worden gefrituurd, maar als je graag een gezondere versie wil, kun je ze ook in de oven bakken op 180°C. Als je ze in de oven bakt, worden ze krokant, maar zullen ze niet krullen zoals ‘varkensoren’.



Haal de koekjes uit de olie en leg ze op een keukenpapier zodat de overtollige olie wordt geabsorbeerd. Laat de koekjes helemaal afkoelen voordat je ze eet.



Je kunt de koekjes een paar weken bewaren in een luchtdichte container.



Tip


Geen tijd om uitgebreid te bakken? Geniet dan van onze kant-en-klare 'varkensoor'-koekjes!

  • Artikelnummer: REC522
  • In voorraad