Geroosterde pekingeend

Het geheim van de geroosterde eend is de tijd ervoor nemen. Terwijl de eend langzaam gaar wordt in de oven, druipt het vet van het vel in het vlees waardoor de eend malser wordt en het vel krokanter.

Dit gerecht kun je gemakkelijk van tevoren maken. Het enige wat je moet doen, is alleen nog opwarmen. 



Ingrediënten

  • 1 eend van 2,2 kg

Waterbad

  • 4 liter water
  • 2 steranijsjes, fijngestampt
  • 3 knoflooktenen
  • 30 ml azijn

Marinade voor de binnenkant

  • 1 el Chinese 5-kruidenpoeder
  • 2 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kentjoerpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 steranijs, fijngestampt

Vulling

  • 5 plakjes verse gember
  • 1 ui
  • 4 knoflooktenen

Marinade voor het vel

  • 2 el moutsuiker
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl knoflookpoeder

Zo maak je het


Haal de eend een dag van tevoren uit de vriezer en laat het ontdooien. Spoel de eend goed uit en haal eventuele pinnen eruit. 



Breng in een grote pan 4 liter water aan de kook. Voeg hierbij een scheutje azijn toe gevolgd door de steranijs en de knoflook.



Het losmaken van het vel


Duw je vingers en vervolgens je hand onder de huid zodat deze loskomt van het vlees. Als je het voorzichtig doet, moet je alle huid kunnen losmaken, terwijl de zijkanten vast blijven zitten zonder dat er gaten in komen. Snijd eventueel grote stukken vet weg.

Blancheer de eend in kokend water gedurende 30 seconden of als je pan te klein is, giet je het water over de eend heen. Door het kokend water krimpt het vel en daardoor zit het strakker om de eend heen. Dep de eend aan de binnen – en buitenkant goed droog met keukenpapier.


 

Schil de gember en snijd er 5 plakken van af, snijd de ui in 4 parten. Zet het opzij. Meng in een kom de Chinese 5-kruidenpoeder, de suiker, het zout, de gemberpoeder, de kentjoerpoeder, de knoflookpoeder en de steranijs. Wrijf de binnenkant van de eend met het droge mengsel.

Vul de eend met verse gember, ui en knoflook. 



Naai het onderste gedeelte van de eend dicht.



Plaats de eend op een rek onafgedekt in de koelkast gedurende één hele nacht. De gekoelde lucht zorgt ervoor dat het vel droog wordt.


 

Verwarm de oven voor op 160 °C. Doe de moutsuiker in een magnetronbestendig kom en plaats het gedurende 30 sec. in de magnetron, dit zorgt ervoor dat de moutsuiker vloeibaarder wordt. Roer de sojasaus en het knoflookpoeder erbij. Roer goed door totdat het een smeerbare stroop wordt.


 

Leg de eend in een braadslede op het rooster. Rooster de eend gedurende 30 minuten met de borst naar boven.



Haal de eend uit de oven en besmeer het vel vervolgens met een laagje moutsuiker. Rooster 30 minuten door. Draai de eend vervolgens om met de borst naar beneden, besmeer het vel voor de tweede keer met een laagje moutsuiker en zet het terug om verder te roosteren gedurende 1 uur. Na elke draaibeurt schep je voorzichtig het vet eruit.



Zet de oven na twee uur op de hoogste grillstand en grill aan beide zijden 5 tot 7 minuten totdat het vel goudbruin en krokant is.

  • Artikelnummer: REC97
  • Herkomst: Hongkong (China)
  • In voorraad