COVID-19: langere levertijden, voorzorgsmaatregelen en meer. Klik hier voor meer informatie >

Nem Chua: gefermenteerde varkensworst uit Vietnam

Bereidingstijd: 45 minuten


Aantal porties: 20



Nem chua is gefermenteerde varkensworst, geserveerd als hapje of als voorafje. Vietnamezen eten het meestal onder het genot van een koud biertje. Het is immens populair tijdens het Vietnamees Nieuwjaar (Tet) om de spijsvertering op gang te helpen.



Heb jij het weleens geprobeerd? Vanaf de eerste hap zullen je smaakpapillen een explosie aan smaken ervaren: umami, zuur, zoet, hartig én pittig. Probeer het nu!



INGREDIËNTEN

  • 1kg mager varkensgehakt
  • 2 pakken Lobo Seasoning Nam Powder Mix
  • 1 el vissaus
  • 1 el gemalen peper
  • 1 el hele peperkorrels
  • 1 knoflookbol
  • 100g varkenshuid
  • 1 bosje Vietnamese koriander (daun laksa)
  • Chilipepers naar smaak
  • 1 pak bananenblad

Overig:

  • Vershoudfolie
  • 40 elastiekjes
  • 20 tissues

BEREIDINGSWIJZE


Laat de bananenbladeren ontdooien en zet het opzij.



Laat ook de varkenshuid ontdooien. Spoel het af, laat het drogen en snijd het vervolgens in reepjes. Vermaal het magere varkensgehakt nog tweemaal. Als je het bij de slager haalt, kun je ook hen vragen om het nog tweemaal voor je te vermalen.



Pel de knoflookbol en hak het fijn. Vermeng met je handen het vlees, de vissaus, gemalen peper, peperkorrels, varkenshuidreepjes en de helft van de knoflook in een mengkom. Voeg de inhoud van de Lobo-pakjes toe en kneed totdat het mengsel plakkerig is.



Snijd de chilipepers in schijfjes.



Wikkelen


Snijd de hoofdnerf en de zijkanten van de bananenbladeren af. Verhit de bladeren kort in heet water, een paar minuten in de oven of op een laag vuurtje, zodat ze zachter worden. Let erop dat je de bladeren niet laat aanbranden. Zodra de bladeren zacht zijn, kun je ze schoonvegen.



Pak een stuk vershoudfolie en leg wat Vietnamese koriander, schijfjes knoflook en chilipeper in het midden. Voeg 55 gram van het vleesmengsel toe. Rol het stevig op en vouw de zijkanten van de folie om het dicht te maken.



Verpak de worst in een vel keukenpapier en vervolgens in een bananenblad. Wikkel er twee elastiekjes om heen. Herhaal deze stappen totdat de ingrediënten op zijn. Doe de nem chua in een plastic bakje en orden ze goed zodat ze hun vorm behouden.



Laat de nem chua 24 tot 48 uur fermenteren. Hoe langer je het fermenteert, hoe zuurder het zal smaken. Serveer het vervolgens.



Bewaren


Je kunt de nem chua bewaren in de koelkast. Eet het binnen 7 dagen op.

  • Artikelnummer: REC502
  • In voorraad