Ingrediënten:
- 1 verse ananas met blad*
- 2 el plantaardige olie
- 1 ei, losgeklopt met een snufje zout
- 2-3 tenen knoflook, fijngehakt*
- 150g garnalen*
- 150g ham, gesneden*
- 25g zoete maïs*
- 25g erwten uit blik
- ½ rode paprika, in blokjes
- 1 el fijngesneden gember*
- 280g gekookte jasmijnrijst, afgekoeld*
- 1 el lichte sojasaus*
- 25g geroosterde, gezouten cashewnoten, grof gehakt
- 1 grote rode chilipeper, zonder zaad en in dunne ringetjes*
- Een paar korianderblaadjes*
* Verkrijgbaar bij Amazing Oriental
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd de ananas in de lengte doormidden. Snijd uit beide helften het vruchtvlees los en met behulp van een lepel schep je het vruchtvlees uit en laat daarbij 1 cm van het vruchtvlees zitten. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de helft van de blokjes in een kom (de rest kunt u voor een ander gerecht bewaren). Wikkel de ananasbladen in aluminiumfolie om verbranden te voorkomen. Leg beide helften op een bakplaat en zet deze 10-15 minuten in de oven. Dit zorgt ervoor dat het sap er niet uit loopt als de gebakken rijst in de helften wordt geschept.
Verhit 1 eetlepel olie in een wok of koekenpan op matig vuur. Schenk het losgeklopte ei erin en draai de pan rond, zodat er een dunne omelet wordt gevormd. Bak deze 2 minuten, of tot het ei gestold en lichtbruin aan de onderkant is; keer de omelet om en bak de andere kant. Haal de omelet uit de pan en laat hem wat afkoelen. Rol deze op en snijd hem in repen.
Verhit 1 eetlepel olie in de wok of koekenpan en roerbak de knoflook op matig vuur lichtbruin. Voeg de garnalen, ham, zoete maïs, erwten, paprika en gember toe. Roerbak alles 2 minuten, of tot de garnalen roze worden. Voeg de gekookte rijst, sojasaus en ananas toe en schep het geheel op matig vuur 5-7 minuten om. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Schep zoveel mogelijk van het rijstmengsel in de ananashelften en bestrooi met de cashewnoten en reepjes omelet. Garneer met de chilipeper en korianderblaadjes.
Tip voor de bierliefhebber:
Singha-bier uit Thailand past hier heerlijk bij!