Gestoomde kip
Gestoomde kip is een traditioneel gerecht in de Chinese keuken. Door de kip te stomen behoudt deze alle goede voedingsstoffen waardoor de smaak veel beter bewaard blijft. Tijdens Chinees Nieuwjaar wordt meestal een hele kip geserveerd.
Ingrediënten
- 2 kippenbouten ca. 450 gram
- 5 à 6 plakken gember
- ½ theelepel zeezout
Bereidingswijze
Wrijf het zeezout over de kippenbouten en marineer ze gedurende 30 minuten. Leg een paar plakken gember op een bord dat geschikt is voor stomen en plaats daarop de kippenbouten.
Stoom de kip gedurende 15-20 minuten gaar (de stoomtijd hangt van het gewicht van de kip af). Zet het vuur vervolgens uit en laat de kip met het deksel in de stoompan om gedurende 10 minuten verder te laten garen.
Prik met een satéstokje in het kippenvlees, zodra er heldere vocht uit komt, is het vlees gaar.
Bij de kip serveren wij een traditionele gembersaus
- 10 cm verse geraspte gember
- 3 lente-uien
- ¼ theelepel zeezout
- 3 eetlepels olie
Rasp de gember fijn en snijd de lente-uien in fijne stukjes. Voeg vervolgens het zeezout toe en roer totdat alle ingrediënten goed zijn vermengd.
Verhit in een steelpannetje 3 eetlepels olie tot het kookpunt. Giet voorzichtig de hete olie over het mengsel. De olie moet zo heet zijn, dat die gaat sissen, zodra deze over het mengsel heen wordt gegoten.