Chinese kruidensoep
Eten en drinken gaan in de Chinese eetcultuur veel verder dan alleen het tot zich nemen van de dagelijkse kost. Traditiegetrouw drinken Chinezen wekelijks, of vaker, kruidensoepen die, afhankelijk van de ingrediënten, een sterkende of heilzame werking hebben. De achterliggende gedachte is dat een lichaam goed moet worden onderhouden om te kunnen functioneren. De smaak is hierbij van ondergeschikt belang.
Door verschillen in klimaat en smaakvoorkeur heeft iedere streek in China zijn eigen bereidingswijze voor de soep. De basis is echter vaak dat soep minimaal 2-3 uren heeft getrokken, zodat alle ingrediënten zich goed qua smaak en werking kunnen ontplooien. Door de bouillon van de gecombineerde kruiden te drinken, kan het lichaam de heilzame stoffen van de kruiden opnemen.
In de noordelijke provincies van China is het gedurende de winter erg koud. Daar wordt, naast de toevoeging van groenten, bouillon voornamelijk van lams- of rundvlees getrokken, omdat het eten van rood vlees het lichaam warm houdt. De voedingsstoffen van de ingrediënten, maken het lichaam sterk en koubestendig.
De westelijke en noordelijke provincies kennen een wat zachter klimaat, zodat voor de soep meer groenten en lichtere vleessoorten, zoals kippen- en varkensvlees, worden gebruikt. In de zuidelijke provincies is het vaak warm en vochtig. Door dit klimaat verbruikt het lichaam veel energie en wordt men snel moe en lusteloos. Hier trekt men bouillon van kruiden om het lichaam te hydrateren en aan te laten sterken. De kruidensoep, zoals wij die kennen, vindt zijn oorsprong dan ook in de provincie Guangdong.
Ingrediënten
- Dried Soup Mix Lo Hon Kwo, 113g: Tegen hoesten, bij droge luchtwegen. Bouillon van mager varkensvlees trekken.
- Tonic Yam & Medeberry Soup Stock, 120g: Voor een betere conditie, tegen vermoeidheid en vermoeide ogen. Gebruik een soepkip zonder vel.
- Dehydrated Cole Almond Soup Stock: Goed voor de longen, tegen hoesten. Bereid de bouillon van mager varkensvlees.
- Dried Soup Mix Lo Hon Kwo* (naar keuze)
- Tonic Yam & Medeberry Soup Stock* (naar keuze)
- dehydrated Cole Almond Soup Stock* (naar keuze)
*Verkrijgbaar bij Amazing Oriental
Bereidingswijze
Breng 1,5 liter water aan de kook. Voeg hier 1 kg vlees aan toe en wacht tot het water weer begint te koken. Het kruidenpakket in de bouillon doen en het geheel 2-3 uren laten koken. U kunt naar eigen smaak zout toevoegen.
Oriental heeft in zijn assortiment verscheidene gedroogde vruchten en kruiden en zelfs reeds samengestelde kruidenpakketten, die men alleen nog aan de kokende bouillon hoeft toe te voegen om daarna het geheel nog 2-3 uren te laten koken. Hiernaast volgen een paar voorbeelden van soeppakketten.
De soepen hebben niet zozeer genezende, maar eerder een ondersteunende werking.
Er zijn nog vele andere kruidenpakketten, onze collega’s in de winkel adviseren u graag hierover.
Tip: Mager varkensvlees of een soepkip zonder vel, afhankelijk van gekozen soeppakket.