Thaise viskoekjes
Thaise viskoekjes zijn niet weg te denken uit het straatbeeld van Thailand. Op elke straathoek verkoopt men viskoekjes met een eigen draai aan het recept. En het is niet lastig om ze zelf te maken! Serveer de viskoekjes met heerlijke zoete chilisaus, komkommer, verse koriander en een scheutje limoensap.
Ingrediënten
- 500 gram witte visfilet*
- 6 kaffir limoenbladeren (snijd ze in fijne reepjes)*
- 3 eetlepels kokosnootmelk*
- 3 theelepels vissaus*
- ½ eetlepel chilipoeder*
- ⅓ theelepel gemalen komijn*
- ¼ theelepel gemalen koriander*
- ½ theelepel bruine suiker*
- 3 lente-uien*
- 3 eetlepels gember*
- 3 teentjes knoflook*
- 1 rode chili (snijd ze in fijne reepjes)*
- 1 komkommer (snijd ze in kleine blokjes)*
- olie*
- zoete chilisaus*
* Vekrijgbaar bij Amazing Oriental
Bereidingswijze
Maak de vis schoon en dep het zo goed mogelijk droog met keukenpapier. Snijd de vis in stukken en plaats ze in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan gedurende 30 seconden.
 Doe de kokosnootmelk, de vissaus, de chilipoeder, de komijn, de gemalen koriander en de bruine suiker in een kommetje en meng ze goed doorelkaar. Voeg vervolgens de kruidenmengsel toe in de keukenmachine. Voeg daarna de limoenbladeren, de lente-uitjes, de gember en de chili toe. Zet de keukenmachine aan totdat er een dikke vispasta ontstaat.
 
 Neem een hoeveelheid vispasta in je handen (ter grootte van een golfbal). Maak kleine balletjes doorronddraaiende bewegingen met je handen te maken. Vervolgens maak je platte koekjes van ongeveer 1 cm en plaats ze op een plat bord. Wanneer de koekjes te vochtig zijn, voeg een kleine hoeveelheid meel of broodkruimels toe aan de mix.
Tip: om plakken te voorkomen is het verstandig om je vingers voortdurend vochtig te maken met koud water.
 
 Laat de viskoekjes afgedekt in de koelkast opstijven gedurende 15 minuten. Verhit een laagje olie van ongeveer 1 cm in een pan. Plaats de viskoekjes in de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin gedurende 1 minuut. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
 Serveer de viskoekjes met de fijngesneden komkommer en zoete chili saus.
Tip: maak de vispasta 24 uur van te voren, bedek de schaal met keukenfolie en zet die in de koelkast.
 
                