Banchan (Koreaanse bijgerechten)

Banchan zijn Koreaanse bijgerechten, waarvan kimchi misschien wel de bekendste is. Er zijn natuurlijk nog veel andere banchan; wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet!





Koreaanse komkommersalade 
''Oi Muchim'' (오이무침)


Ingrediënten

  • 2 komkommers (snijd ze in dunne schijfjes)*
  • 2 tl grof zeezout*
  • 1½ el (Wang) Koreaanse rode peperpoeder*
  • 1 tl rijstazijn*
  • 1 tl geroosterde sesamzaden*
  • 1 teentje knoflook (fijngesneden)*
  • 1 tl sesamolie*
  • 1 el suiker*

Voor extra pittigheid voeg 1 el gojuchang toe*
* Verkrijgbaar bij Amazing Oriental



Bereidingswijze
Bestrooi de schijfjes komkommers met 2 theelepels zout, schep ze even om en zet ze opzij gedurende 20 à 30 minuten. Dep de schijfjes droog met keukenpapier. Mix de rode pepervlokken, de rijstazijn, de sesamzaden, het knoflook, de sesamolie en de suiker in een kom. Voeg vervolgens de komkommers erbij. Zet ze eerst even in de koelkast alvorens je ze serveert.





Koreaanse rettichsalade
''Musaengchae'' (무생채)


Ingrediënten

  • 500g rettich (snijd ze in fijne reepjes)*
  • 2-3 el (Wang) Koreaanse rode peperpoeder*
  • 1 tl grof zeezout*
  • 2 lente-uien (snijd ze in fijne ringen)*
  • 2-3 tl fijngesneden knoflook*
  • 1½ tl vissaus*
  • 1 tl geroosterde sesamzaden*
  • ½ tl suiker (naar smaak toevoegen)*

* Verkrijgbaar bij Amazing Oriental



Bereidingswijze
Was en schil de rettich. Snijd ze eerst in plakken van 2 cm en vervolgens in blokken. Bestrooi de rettich met 1 theelepel grof zeezout, schep ze even om en zet ze opzij gedurende 20 à 30 minuten. Knijp het overtollige water uit de rettich. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng alles door elkaar. Zet ze eerst even in de koelkast alvorens je ze serveert. 





Koreaanse taugésalade
''Sukju namul muchim'' (숙주나물 무침)


Ingrediënten

  • 350g taugé*
  • 1 tl grof zeezout*
  • 1 lente-ui (fijngesneden)*
  • 1 tl knoflook (fijngesneden)*
  • 1 tl geroosterde sesamzaden*
  • 1 el sesamolie*
  • ½ tl grof zeezout (naar smaak toevoegen)*

* Verkrijgbaar bij Amazing Oriental



Bereidingswijze
Vul een pan met water en breng het aan de kook met 1 eetlepel grof zeezout. Als het water kookt, voeg de taugé toe, blancheer het gedurende 1 tot 2 minuten tot het beetgaar is. Doe het vervolgens in een kom met ijskoud water voor het behouden van de knapperigheid. Laat de taugé goed uitlekken. Doe de taugé in een kom en vermeng het vervolgens met het knoflook, de lente- ui, de geroosterde sesamzaden en de sesamolie. 





Koreaanse spinaziesalade
''Sigeumchi Namul'' (시금치나물)


Ingrediënten

  • 500g po choi (Chinese spinazie)*
  • 2 tenen knoflook (snijd ze fijn)*
  • 1 lente-ui (snijd ze fijn)*
  • 1 tl grof zeezout*
  • 1½ el sojasaus*
  • 1 ½ el sesamolie*
  • 1 ½ el sesamzaden*

* Verkrijgbaar bij Amazing Oriental



Bereidingswijze
Vul een pan met water en breng het aan de kook met 1 eetlepel zeezout. Als het water kookt, voeg de po choi toe, blancheer ze gedurende 1 à 2 minuten tot ze beetgaar zijn. Spoel ze goed af met koud water en knijp voorzichtig het overige water eruit. Snijd ze in stukken van 5 cm en zet ze opzij voor later gebruik. Meng het knoflook, de lente-uien, de sojasaus en de sesamolie in een kom. Voeg de saus toe aan de po choi en meng alles goed door elkaar. Besprenkel de groente met de geroosterde sesamzaden.



  • Artikelnummer: REC10
  • Herkomst: Korea
  • In voorraad