
Sojasaus
Sojasaus is misschien wel een van de meest gebruikte smaakmakers van de Aziatische keuken. Soja saus zorgt voor een donkere kleur en zoute smaak aan verschilende gerechten zoals roerbakgerechten, marinades, dipsausjes en als smaakversterker in verschillende recepten. Door het fermenteren van sojabonen, geroosterde granen, water en zout krijgt sojasaus zijn smaak en kleur.
Verschillende soja sauzen
Deze bekende smaakmaker komt voor in verschillende varianten.
Lichte sojasaus:
Dit wordt ook wel "shoyu" genoemd, is een veelgebruikte soort soja saus in Aziatische keukens, vooral in de Chinese en de Zuidoost-Aziatische keuken. Het is dunner van textuur, lichter van kleur en minder stroperig dan donkere sojasaus. Lichte sojasaus wordt voornamelijk gebruikt om smaak toe te voegen aan gerechten zonder de kleur te veel te veranderen. Deze saus is veel gebruikt voor het marineren van vlees, als smaakmaker in roerbakgerechten, sauzen, dips en dressings.
Donkere sojasaus:
Dit is een veelgebruikte saus in Aziatische keukens. De dikke, geconcentreerde saus heeft zijn kleur en smaak te danken aan het hoger percentage geroosterde tarwe, extra toegevoegde suiker en de langere tijd op te rijpen. Hierdoor krijgt de saus een donkerder en dikker textuur en kleur en subtiele karamelachtige smaak. Donkere sojasaus wordt vaak gebruikt om kleur toe te voegen aan gerechten en om een diepere smaak te geven aan stoofgerechten, soepen, sauzen en roerbakgerechten. Vanwege zijn dikte kan het ook als glazuur dienen bij het koken van vlees, gevogelte of vis.
Tamari:
Tamari is een Japanse sojasaus die qua uiterlijk en smaak vergelijkbaar is met gewone soja saus, maar toch net even anders is. In tegenstelling tot reguliere sojasaus, die vaak een combinatie van sojabonen en tarwe bevat, gebruikt Tamari alleen sojabonen, waardoor het een goed alternatief is voor mensen die een glutenvrij dieet volgen. Ook bevat Tamari minder zout dan normale soja saus. Net als andere sojasauzen is Tamari een smaakmaker voor gerechten zoals: sushi, roerbakgerechten, marinades, dressings en dipsausjes.
Ketjap:
Ketjap ook wel geschreven als ketjap manis of kecap manis, is een zoete Indonesische sojasaus. Dit is een dikke, stroperige saus met een donkere kleur en een zoete smaak. Ketjap wordt traditioneel gemaakt van gefermenteerde sojabonen, waaraan suiker of palmsuiker en soms andere smaakmakers zoals knoflook en specerijen worden toegevoegd. Ketjap manis is een smaakmaker die veel vaak gebruikt wordt in nasi goreng (gebakken rijst), saté, gado-gado (gemengde groenten met pindasaus), en als marinade voor vlees, kip of vis. Naast ketjap manis bestaat er ook ketjap asin, wat zoute sojasaus betekent. Dit is de zoute variant van ketjap zonder de zoete smaak.
Sushi- of teriyakisaus:
Sushi- of teriyakisaus is vaak een mix van sojasaus met andere ingrediënten zoals suiker, mirin (Japanse zoete rijstwijn) en soms ook sake. Deze ingrediënten worden gekookt tot ze dikker worden en een glanzende, stroperige consistentie krijgen. Deze sauzen worden vaak gebruikt in sushi, teriyaki-gerechten en als glazuur voor gegrild vlees of vis.
Sojasaus kopen bij Amazing oriental
Breng de smaken van Azië naar jouw tafel met onze uitgebreide selectie van hoogwaardige sojasaus. Van klassieke lichte sojasauzen die perfect zijn om je favoriete wokgerechten tot leven te brengen, tot donkere sojasauzen en ketjap die een heerlijke kleur en smaak geven aan stoofschotels en marinades, bij Amazing Oriental vind je de soja saus die bij jouw gerecht past. Of ben je op zoek naar glutenvrije opties? Probeer onze authentieke Tamari, een Japanse sojasaus met een rijke, milde smaak die perfect past bij verschillende culinaire creaties. Sojasaus kopen doe je in onze winkels of bestel eenvoudig online!