Gegrilde zoete aardappel in Aziatische stijl
Ga je binnenkort barbecuen? Dan mag deze heerlijke zoete aardappelfriet niet ontbreken!
4 personen
1 uur
Ingrediënten
Op basis van 4 personen
- 4 grote zoete aardappels
Marinade
- 2 tl sojasaus
- Stukje gember van 2 cm
- 1½ tl Chinese vijfkruidenpoeder
- 1 kleine rode chilipeper
- 2 el plantaardige olie
- 1 knoflookteentje
- 1 el honing
- 1 el citroensap
Garnering
- Lente-ui
- Geroosterde sesamzaadjes
- Vers korianderblad
Keukenbenodigdheden (afhankelijk van kooktechniek)
- Aluminiumschaal
- Aluminiumfolie
- Bakpapier
- Scrub de zoete aardappels schoon onder lopend water. Droog ze met keukenpapier en snijd ze in frietvorm. Hak de lente-ui fijn en hak het korianderblad. Pel en rasp het stukje gember. Verwijder de zaadjes uit de rode chilipeper en hak het fijn. Hak de knoflook fijn. Meng de ingrediënten voor de marinade en giet het over de zoete aardappel heen. Gooi op zodat de frietjes gelijkmatig bedekt worden met de marinade.
- Optie 1: indirect garen op een barbecue
Doe de gemarineerde zoete aardappelfriet in een grote aluminiumschaal en plaats het in het midden van de barbecue. Rooster de zoete aardappel met de deksel op de barbecue. Op deze manier krijg je heerlijk gekarameliseerde zoete aardappel met verschroeide randen. - Optie 2: direct bakken op een barbecue
Doe de gemarineerde zoete aardappelfriet in een grote aluminiumschaal en bedek de schaal met aluminiumfolie. Prik met een vork wat gaatjes in de folie zodat de damp kan ontsnappen tijdens het koken. Zet de schaal op het barbecuerooster, direct boven de kolen. Check de zoete aardappel van tijd tot tijd en schep af en toe om om te voorkomen dat de friet aanbrandt. - Optie 3: bakken in de oven
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Leg bakpapier op een ovenrooster en leg de gemarineerde zoete aardappelfriet er bovenop. Bak de frietjes totdat ze lichtelijk bruin en krokant zijn op de bodem, keer ze vervolgens en bak ze totdat ook de andere kant knapperig is. - Serveren
Serveer de zoete aardappel warm. Garneer met geroosterde sesamzaadjes, lente-ui en koriander.