Bun Bo Hue: pittige noedelsoep met rundvlees
Bún bò Huế is een gerecht uit Hué, de oude keizerlijke hoofdstad van Vietnam. Dit is een van de populairste soepen in Vietnam. De wereldberoemde chefkok Anthony Bourdain noemde het zelfs “the best soup in the world” in zijn reis- en kookshow Parts Unknown.
Bereidingstijd: 1 huur
Kooktijd: 3 uur
6 personen
Vietnam
Ingrediënten
Op basis van 6 personen
- 400g rijstvermicelli
Bouillon:
- 50g citroengras
- 1 grote ui
- 1 kaneelstokje
- 30g verse gember
- 2 knoflookteentjes
- 2 sjalotten
- 1 varkenspoot
- 500g varkensbotten of runderbotten
- 1kg runderschenkel met bot
- 2 el zonnebloemolie
- 3 liters gezouten water
- 2 el nuoc mâm-saus
- 1 el suiker
- 2 el garnalenpasta (ruốc huế)
- 1 el satépoeder
- 1 el chilipeperpasta
Garnering:
- 1 bosje rau ram-koriander
- 1 bosje Thaise bieslook
- 1 bosje ngo gai-koriander
- 1 bosje koriander
- 10 groene slablaadjes
- 2 limoenen
- 150g taugé
Keukenbenodigdheden:
- Wok
- Kookpot
- Pan
- Bouillon
Snijd het citroengras van tevoren. Snijd de gember door midden. Bak de ui en gember in een pan. Pel en hak de knoflook en sjalotten. Was het vlees onder koud water en droog het. Verhit 1 eetlepel olie in een wok. Voeg vervolgens de botten, runderschenkel, knoflook, citroengras, gember, ui en kaneelstokje toe en roerbak 5 minuten.
Doe alles in een kookpot en giet er 3 liter gezouten water in. Voeg de nuoc mâm-saus, suiker en garnalenpasta toe. Breng de bouillon aan de kook. Doe vervolgens de deksel op de pan en kook het 2 uur lang op een laag vuurtje. Roer af en toe en schuim af. Voeg de varkenspoot toe en kook de bouillon nog een uur op een laag vuurtje.
Vet een pan in en zet het op het fornuis. Bak de gehakte sjalotten, chilipasta en satépoeder. Roerbak 2 minuten. Giet dit mengsel in de bouillon. - Garnering
Hak de bieslook, blaadjes sla, kruiden en limoen in stukjes. - Vermicelli
Kook de rijstvermicelli 5 minuten lang in een grote pot met kokend water. Giet af en spoel af met koud water. - Serveren
Haal de varkenspoot en runderschenkel uit de bouillon. Hak de varkenspoot in vier stukken en snijd de runderschenkel zonder bot in dunne reepjes. Verdeel de vermicelli, vlees en taugé over de kommen. Giet de hete bouillon in de kommen. Besprenkel de soep vervolgens met kruiden en limoen. - * Suggestie
Niets gaat boven een huisgemaakte bouillon, maar als je geen tijd hebt om uitgebreid te koken, kun je onze kant-en-klare Bún Bò Huế-bouillon gebruiken. Vervang hiertoe de bouilloningrediënten met:
-6 Bao Long Bun Bo Hue-bouillonblokjes (ca. 110g)
-3 liters water