Chinese worst, bacon en kip uit de kleipot
Rijst uit de kleipot is het ultieme comfortfood. Zodra je het koken met de kleipot onder de knie hebt, kun je eindeloos variëren met dit recept. Denk hierbij bijvoorbeeld aan andere combinaties van vlees, seafood en groenten!
4 personen
1 uur
China
Ingrediënten
Op basis van 4 personen
- 4 kippendijen
- 2 Chinese worsten
- Chinese bacon van 20 cm
- 730g rijst
- 8 gedroogde shiitakepaddenstoelen
- 5 lente-uien, gehakt
- 700ml kippenbouillon
- Olie
Marinade:
- 2 knoflookteentjes
- 2½ gember
- 4½ el sojasaus
- 3 el rijstwijn
- 3 el oestersaus
- 1 tl zout
- ½ tl peper
- 1½ el basterdsuiker
- 1½ tl maïszetmeel
Keukenbenodigdheden:
- Kleipot met deksel
- Wokpan
- Week de Chinese bacon 5 tot 24 uur en de gedroogde paddenstoelen circa 30 minuten voordat je begint met koken.
- Snijd de kippendijen in hapklare stukken. Hak de knoflookteentjes en hak de gember fijn. Meng de kippendijen, worsten en bacon met alle ingrediënten voor de marinade. Marineer het vlees minstens 15 minuten.
- Doe de rijst en kippenbouillon in de tussentijd in de koude kleipot en plaats het op een middelhoog vuur met de deksel op de pot. Breng het aan de kook en zet het onmiddellijk op een lager pitje om het te laten sudderen. Stoom de rijst 15 minuten. De rijst moet gekookt zijn, met kleine deukjes aan het oppervlak.
- Terwijl de rijst wordt gestoomd, kun je de shiitakepaddenstoelen in plakjes snijden. Verhit vervolgens wat olie in een wokpan en roerbak het gemarineerde vlees 1 minuut. Voeg de paddenstoelen toe.
- Verspreid de vleesmix en saus over de rijst en doe de deksel op de pot. Stoom nog 15 minuten op een laag vuurtje, of totdat de kip wit en doorgekookt is, en totdat de rijst een krokante bodem heeft en een nootachtig aroma.
- Roer de rijst een paar keer om en strooi er gehakte lente-uitjes bovenop. Dien het gerecht heet op.