Diya: maak je eigen Indiase olielampje
Ga je Divali vieren? Vergeet dan niet wat diya’s aan te steken! Leer nu hoe makkelijk het is om zelf unieke diya’s te maken, met huishoudelijke producten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Ook superleuk om te doen met de kids!
Ingrediënten
- (Tarwe)meel
- Kleurstoffen
- Ghee of plantaardige olie (kokosolie of olijfolie)
- Katoenen lontje of touw
- Verf, kraaltjes, pailletten en stukjes glas
- Verwarm de oven voor tot 100 °C.
- Doe meel in een kom, voeg water toe en een kleurstof naar keuze (een paar druppels per keer), en meng goed. Zodra het deeg een geheel blijft, kun je het kneden. Pak een klein stukje deeg en maak er een kommetje van. Druk één kant een beetje in voor het lontje (zie foto’s).
- Bak het deeg 20 minuten in de oven of totdat het hard is. Haal het dan uit de oven en laat het afkoelen. Je kunt de kaars versieren met verf, kraaltjes, pailletten en stukjes glas.
- Zodra de kaars gedroogd is, kun je het lontje en gesmolten ghee of een klein beetje olie erin doen (zie foto). Je diya is dan klaar om opgestoken te worden.
- Fijne Divali!