Fu pei guen
Fu pei guen is een klassiek dim sum gerecht. De sojarollen zijn gevuld met een laagje varkensvlees en fijngesneden groente. Ze worden eerst gebakken, vervolgens gestoomd en daarna overgoten met een laagje saus.
Ingrediënten
Vleesvulling
- 250 gram schouderkarbonade (gemalen)
- 30 gram gedroogde voorgesneden paddenstoelen
- 2 theelepels sesamolie
- 1 ½ theelepel aardappelzetmeel
- 1 teen knoflook (fijngesneden)
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel shaoxing rijstwijn
- ½ theelepel verse gember (fijngesneden)
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel suiker
- ½ eetlepel oestersaus
Groentevulling
- 100 gram gedroogde shiitake paddenstoelen
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel maiszetmeel
- 3 theelepels plantaardige olie
- 6 gedroogde sojavellen
- 400 gram enoki paddenstoelen
- 1 kleine wortel (fijngesneden)
- 1 blik bamboescheuten
Voor de saus
- 1 kop water
- 1 theelepel kippenbouillonpoeder
- 1 theelepel shaoxing rijstwijn
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel oestersaus
- ½ theelepel knoflook (fijngesneden)
- ½ theelepel suiker
- ¼ theelepel donker sojasaus
- 1 theelepel maiszetmeel
- ¼ kop water
- 1 theelepel sesamolie
- 2 lente-uien (fijngesneden)
Voorbereiding
Shiitake paddenstoelen
Doe de gedroogde shiitake paddenstoelen in een kom en giet warm water erover heen, laat ze gedurende 30 minuten weken tot de shiitake paddenstoelen zacht zijn geworden. Snijd de wortel en de bamboe in dunne schuine plakken en snijd ze vervolgens in smalle repen. Snijd bij de Enoki paddenstoelen een paar centimeter van de onderkant af en maak de steeltjes voorzichtig los van elkaar. Snijd de lente-uien in dunne repen (garnering). Was de schouderkarbonade en dep deze droog met keukenpapier. Snijd deze in stukken van 1 cm en hak ze vervolgens fijn.

Wat zijn sojavellen?
Door het koken van de sojamelk en het weer laten afkoelen ontstaat er een dun laagje vel aan de oppervlakte. Het bovenste laagje wordt voorzichtig eraf gehaald en vervolgens opgehangen om te laten drogen.

Bereidingswijze
Vul een ovenschaal tot de helft met warm water. Werk met 1 vel tegelijk. Dompel voorzichtig het gedroogde sojavel onder water gedurende 3 minuten tot het zacht is. Vouw het vel open en snijd ze in 4 stukken. Plaats het vel op een bord, leg daarop één vel keukenpapier en vervolgens daarop nog een vel. Stapel ze op.

Leg een vel sojabonenvel op een vlakke achtergrond, de lange kant naar je toe. Voeg 2 eetlepels varkensvulling op het vel en verspreid de vulling. Houd de randen en 4 cm van de top vrij. Leg daarop de enoki paddenstoelen, vervolgens daarop de gesneden wortelen, de gesneden bamboescheuten en de shiitake paddenstoelen.
Vouw de onderrand van het sojavel over de vulling. Vouw de buitenranden naar binnen.
Rol het sojabonenvel stevig op. Herhaal de stappen met de rest van de sojabonenvellen.
De sojavellen kun je op meerdere manieren bereiden:
Bakken
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de sojabonenvellen in kleine hoeveelheden aan beide kanten goudbruin gedurende 6 minuten tot ze gaar zijn.
Bakken en stomen
Voor een authentiekere smaak worden de sojavellen eerst gebakken en vervolgens gestoomd. Dit zie je vaak terug in dim sum restaurants.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de sojabonenvellen in kleine hoeveelheden aan beide kanten goudbruin gedurende 4 minuten . Verwarm een hoeveelheid water in een pan en zet daarop de stoommand. Stoom de sojarollen gedurende 8 minuten gaar.
Saus
Verwarm in een steelpan 250 ml water en voeg vervolgens 1 eetlepel kippenbouillonpoeder toe. Roer goed door tot de poeder is opgelost. Voeg daarna de shaoxing rijstwijn, de lichte en de donkere sojasaus, de oestersaus, de knoflook, de suiker en de sesamolie toe . Meng het maiszetmeel in een kopje met koud water tot er een romige vloeistof wordt gevormd. Voeg het mengsel toe aan de saus en roer goed door tot de saus is verdikt.
Zodra de sojarollen klaar zijn, giet je de saus over de sojarollen heen. Strooi een hoeveelheid lente-uien over het gerecht heen.
