Geroosterd varkensvlees met een krokante zwoerd

Voorbereiding: 6 uur in de koelkast
Bereidingstijd: oven 1 uur en 15 min
Dit gerecht kun je gemakkelijk een dag van te voren maken. Het enige wat je moet doen is alleen nog opwarmen.
Ingrediënten - voor 8 personen
- 1 kg buikspek met zwoerd (verkrijgbaar bij de slager)
- grof zeezout*
- aluminium folie
Marinade
- 60 ml sojasaus*
- 80 ml shaoxing rijstwijn*
- 2 eetlepels bruine suiker*
- 2 tenen knoflook
* Verkrijgbaar bij Amazing Oriental
Schoonmaken van het zwoerd
Plaats het mes schuin op het zwoerd en duw voorzichtig het mes van je af. Maak het mes schoon en herhaal deze stap totdat het overgrote vuil is weggeschaafd. Was de varkensbuik en dep de bovenkant goed droog met keukenpapier.

Voorbereiding
Meng de sojasaus, de Shaoxing rijstwijn, de bruine suiker en het fijngesneden knoflook in een kom. Giet de marinade in een rechthoekige schaal en plaatst voorzichtig het vlees in de marinade. Zorg ervoor dat de marinade niet het zwoerd raakt. Plaats de schaal onafgedekt in de koelkast gedurende 6 uur tot een hele nacht. De gekoelde lucht zorgt ervoor dat het zwoerd droog wordt.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek de ovenplaat met aluminiumfolie. Haal het vlees uit de koelkast.

Gebruik een scherp koksmes en maak met de mespunt een reeks diagonale en evenwijdige ondiepe inkepingen met een onderlinge afstand van 0,3 cm. Geef het vlees een halve draai en maak dezelfde inkepingen haaks op de eerst inkepingen. Het vel is nu voorzien van een ruitpatroon.
Pak het vlees stevig in met aluminiumfolie en laat de bovenkant vrij.
Vervolgens bedek je het zwoerd met een laagje grove zeezout van ongeveer 3 mm.
Zorg ervoor dat alles goed is bedekt. Rooster het vlees gedurende 45 minuten in zijn eigen vocht.
Verwijder het zeezout en haal de folie eraf. Verwarm de oven voor op 240 graden.
Plaats het vlees op een roosterplaat en zet het op de ovenplaat die al bedekt is met folie. Rooster het buikspek gedurende 30 minuten op 240 graden totdat het vel krokant is.
Laat de spek op een rek rusten voordat je ze aansnijdt.
Serveer met gegrilde zoete aardappelen.
