Bereidingstijd: 35 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Aantal porties: 14
Hoera! Gefeliciteerd met het slagen voor je eindexamen! Maak je afstudeerfeest compleet met deze heerlijk romige chocoladecupcakes, getopt met chocolade- en vanillebotercrème. Jammie!
INGREDIËNTEN
Cupcakes
- 95g patentbloem
- 2½ el ongezoete cacaopoeder
- ¾ tl bakpoeder
- ½ tl baksoda
- ¼ tl zout
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 100g kristalsuiker
- 100g lichtbruine basterdsuiker
- 80 ml plantaardige olie
- 2 tl pure vanille-extract
- 120 ml karnemelk, op kamertemperatuur
Chocoladebotercrème
- 115g ongezouten boter, zacht en op kamertemperatuur
- 210g poedersuiker
- 1¼ el ongezoete cacaopoeder
- 1½ el melk
- 1 tl pure vanille-extract
- Snufje zout naar smaak
Vanillebotercrème
- 115g ongezouten boter, zacht en op kamertemperatuur
- 240-300g poedersuiker
- 2 el melk
- 1 tl pure vanille-extract
- Snufje zout naar smaak
Decoratie
- 1 blokje naturel marsepein
- 1 blokje gele marsepein
- Maïszetmeel
- 1 chocoladereep
- 1 witte chocoladereep
- Gele M&M’S
Keukenbenodigdheden
- Deegroller
- Twee muffinbakvormen (elk voor 12 cupcakes)
- 14 papieren muffinvormpjes
- Spuitzak en -mondje
- Mixer
BEREIDINGSWIJZE
Chocoladebotercrème
Doe de boter in een mengkom en klop het met een mixer circa 2 minuten op medium snelheid, totdat het romig is. Voeg de rest van de ingrediënten toe en klop 30 seconden op een lage snelheid. Zet de mixer vervolgens op hoge snelheid en klop 1 minuut.
Voeg 3½ eetlepels poedersuiker of cacaopoeder toe als de chocolade botercrème te dun is. Voeg nog een eetlepel melk toe als het te dik is. Proef de botercrème en voeg een snufje zout toe indien nodig.
Vanillebotercrème
Doe de boter in een mengkom en klop het met een mixer circa 2 minuten op medium snelheid, totdat het romig is. Voeg de rest van de ingrediënten toe en klop 30 seconden op een lage snelheid. Zet de mixer vervolgens op medium-hoge snelheid en klop 2 minuten.
Voeg tot wel 7 eetlepels extra poedersuiker toe als de vanille botercrème te dun is. Voeg meer melk toe als het te dik is. Proef de botercrème en voeg een snufje zout toe indien nodig.
Decoratie
Diploma’s
Strooi wat maïszetmeel op je werkblad en rol de naturel marsepein uit. Rol het totdat het dun en plat is. Snijd er vervolgens 7 rechthoekjes uit van 5x2,5 cm. Rol de gele marsepein uit en snijd er 7 dunne reepjes uit van circa 3 tot 5 mm.
Rol de 7 rechthoekjes op om de ‘opgerolde diploma’s’ te vormen. Bind vervolgens elk diploma vast met een geel reepje.
Afstudeerhoedje
Breek de chocoladereep voor 7 vierkantjes. Hak de witte chocoladereep en smelt het vervolgens op het fornuis of in de magnetron. Laat de witte chocolade een beetje afkoelen, maar laat het niet koud worden. Dip het puntje van een vork of lepel in de lauwwarme witte chocolade en teken een wit ‘kwastje’ op elk chocoladevierkantje.
Cupcakes
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de papieren muffinvormpjes in de muffinbakvormen. Zet opzij.
Mix de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en baksoda in een grote kom totdat alle ingrediënten goed vermengd zijn. Zet het mengsel opzij. In een andere kom klop je de eieren, kristalsuiker, basterdsuiker, olie en vanille-extract totdat ze goed gemengd zijn.
Giet de helft van het vloeibare mengsel in het poedermengsel. Voeg de helft van de karnemelk toe en klop een paar seconden voorzichtig. Herhaal deze stappen voor de rest van het vloeibare mengsel en karnemelk. Roer totdat het mengsel gemengd is, maar let op dat je niet te lang roert, anders zal het beslag te dun worden.
Giet het beslag in de muffinvormpjes. Vul ze slechts voor de helft om te voorkomen dat ze overvloeien of inzakken.
Bak de chocoladecupcakes 18 tot 21 minuten. Als je een tandenstoker in het midden steekt en het komt er schoon uit, dan zijn de cupcakes klaar. Laat de cupcakes helemaal afkoelen voordat je ze glazuurt.
Glazuur en topping
Glazuur 7 cupcakes met chocoladebotercrème en glazuur de overige cupcakes met vanillebotercrème met behulp van een spuitzak. Zet een ‘diploma’ op 7 cupcakes en zet een ‘afstudeerhoed’ op de overige cupcakes. Versier vervolgens alle cupcakes met gele M&M’s.