Blokjes tofu gevuld met varkensgehakt en garnalen, op smaak gebracht met sojasaus en gestoomd tot perfectie. Dit rijkelijk gevulde tofurecept komt oorspronkelijk uit de Chinese Hakka-gemeenschap. De Hakka-keuken staat bekend om haar geurige umamismaak.
INGREDIËNTEN
- 500g firm tofu
- 4 el maismeel
- 2 el plantaardige olie
- 1 lente-ui, fijngesneden
- Koriander
- 3 el Lee Kum Kee Premium Light Soy Sauce
Vulling:
- ½ cm lange knopje gember
- ½ lente-ui
- 1 handje koriander
- 100g varkensgehakt
- 100g rauwe garnalen
- 1 el Lee Kum Kee Premium Light Soy Sauce
- ½ el Shaoxing-rijstwijn
- ¼ tl suiker
- 1 snufje gemalen witte peper
- 1 el maismeel
BEREIDINGSWIJZE
Hak de gember, lente-ui en koriander fijn. Gebruik een hakmes om de garnalen fijn te hakken tot een pasta. Masseer alle ingrediënten samen in een mengkom. Schep de vulling op met een holle hand en gooi het mengsel terug in de kom. Dit maakt het vlees mals en drukt tevens lucht uit het mengsel, zodat je glad geheel krijgt. Herhaal dit proces 5 tot 6 keer.
Snijd de tofu in blokjes van 4x4x2 cm. Schep voorzichtig een ‘krater’ uit elk tofublokje en bestrooi het lichtelijk met maismeel. Circa ¼ theelepel maismeel per blokje is voldoende. Vul elke tofukrater voorzichtig met 1 volle theelepel aan vulling. Je kunt de overgebleven vulling oprollen tot gehaktballetjes en ze samen stomen met de tofu zodat je niets verspilt.
Kook water in een stoompan. Zodra het water pruttelt, plaats je de tofublokjes op een hittebestendig bord dat in de stoompan past. Stoom vervolgens 10 minuten op hoog vuur.
Zodra de tofu is gekookt, verhit je de plantaardige olie op hoog vuur totdat het gloeiend heet is. Vervolgens verdeel je de fijngesneden lente-ui en een beetje koriander over de tofublokjes en giet je de hete olie eroverheen. De olie zal de geuren van de lente-ui en koriander doen vrijkomen.
Breng op smaak met sojasaus en serveer heet.