Kip in gon bao saus
Een klassiek Chinees wokgerecht met kip in een lichtpikante/zoetzure saus.
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
- 350 gram kipfilet
- 120 gram rauwe pinda’s met vlies (pak 500 g, Xiang Long)* of cashewnoten
Voor de marinade
- ½ theelepel donkere sojasaus*
- 1 eetlepel lichte sojasaus*
- 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn*
- 1 theelepel donkere sesamolie*
- 2 theelepels maïzena
Voor de saus
- 1 theelepel donkere sojasaus*
- 4 eetlepels lichte sojasaus*
- ½ theelepels Chinese zwarte rijstazijn*
- ½ theelepel donkere sesamolie*
- 1 eetlepel maïzena
- 1 eetlepel water
- ½ theelepel suiker*
Verder
- 8 eetlepels plantaardige olie
- 4 kleine rode pepers, ontpit en fijngesneden*
- 1 lente-ui, in stukjes van 2 cm gesneden*
- 2 tenen knoflook, fijngehakt*
- 6 dunne plakjes gember van ± 2 mm*
* Verkrijgbaar bij Amazing Oriental
Bereidingswijze
De noten in een op 180˚C voorverwarmde oven 6 minuten roosteren. Daarna buiten de oven langzaam laten afkoelen. Na het roosteren het vlies verwijderen. Snijd de kipfilet in blokjes van 2,5 x 2,5 cm. Doe de kip in een kom, voeg de donkere en lichte sojasaus, rijstwijn, sesamolie en maïzena toe. Schep deze licht om en marineer de kip minstens 20 minuten in de koelkast. Voor de saus de volgende ingrediënten in een kom tot een glad papje mengen: donkere en lichte sojasaus, rijstazijn, sesamolie, maïzena, water en suiker.
Verhit een wok op hoog vuur, voeg 2 eetlepels plantaardige olie toe en laat deze goed heet worden. Roerbak de kip tot deze halfgaar is. Dit herkent men eraan dat de kleur lichter is geworden. Haal kip eruit en zet ze daarna apart. Giet de olie uit de wok en laat ongeveer 2 eetlepels olie achter.
Zet de wok weer op het vuur en verwarm de olie. Roerbak de rode pepers ongeveer 1 minuut en voeg daarna de lente-ui, knoflook en gember toe. Na 1 minuut de kip erbij doen en daarna de saus goed door het gerecht roeren. Na 4 minuten de noten eronder scheppen en meteen op een bord serveren. Voor de groenteliefhebbers is het uiteraard mogelijk om ook hiermee naar hartelust te variëren. Zo kunt u bijvoorbeeld de paprika, de uien of de wortel in plakjes van 2x2 cm snijden en deze tegelijkertijd met de lente-ui, de knoflook en de gember toevoegen.
Tip: Serveer bij dit gerecht pandanrijst*.