Koe Lo Yuk
Koe lo yuk is een populair Kantonees gerecht dat bestaat uit gefrituurde varkensvleesblokjes, bedekt met een zoetzure saus met ananas, ui en paprikastukjes.
Ingrediënten
- 600 gram varkenshaas
- 1 ei
- 150 gram maïzena (pak 420 g, Kingsford’s)*
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 ui, in blokjes
- 1 rode paprika, in blokjes
- 2 lente-uien, in stukken van 2 cm
- 150 gram Chinees tafelzuur (pot 250 g, Mee Chun)*
- 250 ml heldere rijstazijn (fles 600 g, Narcissus)*
- 80 ml tomatenketchup
- 300 gram suiker
- Olie, voor het frituren
* Verkrijgbaar bij Amazing Oriental
Bereidingswijze
Snijd het vlees in blokjes van 2x2cm. Meng in een kom het vlees, het ei, 75g maïzena en 2 theelepels water en roer goed door tot alles vermengd is. Zet ze opzij voor verder gebruik. Verhit een wok op hoog vuur, voeg de olie toe en laat deze gloeiend heet worden. Voeg de uien toe en roerbak de uien totdat ze geurig en zacht zijn, Voeg de paprika en lente-ui toe en bak ze mee gedurende 1 minuut. Schep het tafelzuur erdoor. Draai het vuur naar het laagste stand en voeg vervolgens de rijstazijn, de tomatenketchup en de suiker toe en roer tot de suiker is opgelost. Breng de saus weer aan de kook gedurende 3 minuten. Meng de resterende maïzena in een kopje met een beetje koud water tot er een romige vloeistof wordt gevormd. Voeg de maïzena toe aan de saus en roer goed tot er een dikke mengsel ontstaat. Vul een wok voor een kwart met olie. Verhit de olie tot 180˚C.
Bak het vlees in porties goudbruin en krokant. Doe al het vlees in de wok, bak het krokant, schep het er met een draadzeef of schuimspaan uit en laat het goed uitlekken. Voeg daarna het vlees aan de saus toe en roer elk stukje vlees goed om zodat het met de saus in aanraking komt.