Slawraps met tempeh en teriyaki broccoli
Verse roosjes bimi (aspergebroccoli) in de wok gebakken met stukjes tempeh die in een heerlijke teriyakisaus zijn gemarineerd. Geserveerd met balletjes sushirijst, omhuld met sesamzaadjes, en geserveerd in slawraps met ingelegde wortel. Gezond, licht en fris. Een prachtig gerecht voor vrienden en familie, als voorafje of als gezond hoofdgerecht.
2 personen
Gemiddeld
Ingrediënten
Op basis van 2 personen
- 200g tempeh, in halve ringen van 1 cm
- 200g bimi (aspergebroccoli), in schuine stukjes van 2 cm
- 1 el koolzaadolie
- 2,5 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
- 2 kroppen sla
Voor de balletjes sushirijst (26 stuks):
- 500 ml water
- 300g sushirijst
- 5 el geroosterde witte sesamzaadjes
- 5 el zwarte sesamzaadjes
- 2 el Lee Kum Kee kruidige rijstazijn
- 1 el Lee Kum Kee pure sesamolie
- 1 tl lichtbruine basterdsuiker
- 1 grote bos bieslook, fijngesneden
Marinade:
- 200g Lee Kum Kee teriyakisaus
Garnering:
- 50g ingelegde wortel
- 50g verse rode chilipeper
Bereidingstijd: 25 minuten
- Doe de tempeh en de bimi in een grote niet-metalen kom. Besprenkel met Lee Kum Kee teriyakisaus en meng goed met je handen. Zet apart.
- Was de sushirijst tot het water helder is, doe het in een middelgrote pan, voeg het water toe en breng het aan de kook. Dek af met een goed sluitend deksel en zet het vuur laag. Laat de rijst 15 minuten koken. Verwijder het deksel en maak de rijst los. Voeg de suiker en kruidige rijstazijn toe en meng goed om het op te lossen, verdeel het dan over de rijst en roer de rijst door met een vork. Leg het op een schaal en laat het afkoelen. Breng de rijst op smaak met Lee Kum Kee pure sesamolie voor een nootachtig aroma.
- Zodra de rijst is afgekoeld, vorm je met natte handen mooie langwerpige balletjes van de rijst. Doop elke balletje rijst in de zwarte sesamzaadjes, de geroosterde witte sesamzaadjes en een beetje bieslook. Doe dit zo bij alle sushiballetjes.
- Verhit een wok op hoog vuur en voeg de koolzaadolie en daarna de gember toe. Roer de gember snel door en voeg dan de gemarineerde tempeh en broccoli toe, roer goed door. Roerbak 1-2 minuten en haal het van het vuur.
- Zo serveer je het gerecht: schep een volle lepel van het broccoli-tempehmengsel op een blaadje sla, leg de bal sushirijst en de broccoli aan de zijkant en leg er wat wortel en verse rode peper op.