Nian Gao: Chinese Nieuwjaarsrijstcake
Nian Gao wordt het hele jaar door gegeten, maar het is vooral een populaire nieuwjaarstraditie in China. Men gelooft dat het geluk brengt, omdat “nian gao” klinkt als “jaar hoog”. Dus het staat symbool voor het hoger reiken in het nieuwe jaar. En vis is populair omdat het in het Chinees klinkt als overvloed (“yu”). Kan jij ook wel wat geld gebruiken in het nieuwe jaar? Maak dan deze Nieuwjaarscake! ;)
8 personen
                Eenvoudig
                1 uur
                China
                
Ingrediënten
            Op basis van  8 personen        
                - 110g rijstmeel
 - 500g ketanmeel
 
Suikerwater:
- 400g rietsuikerschijven
 - 500ml water
 
Extra benodigdheden:
- Bakvorm
 - Stoompan
 
- Vet de bakvorm in met olie. Zeef het ketanmeel en rijstmeel in een mengkom. Kook 500 ml water in een pan en los hierin de rietsuiker op. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
 - Giet het suikerwater in drie delen toe aan het meel. Mix dit op medium snelheid tot een glad beslag.
 - Schenk het beslag in de bakvorm. Houd de vorm 5 cm boven je werkblad en laat ze een paar keer lichtjes vallen om luchtbellen te verwijderen.
 - Stoom de cake gedurende 45 minuten op hoog vuur gaar.