Pom: Creools-Surinaamse ovenschotel met tayer, zoutvlees en kip

Surinaams Hindoestaans

Bekijk de ingrediënten en voeg ze gemakkelijk toe aan je winkelwagen.

Gegroepeerde productitems
Can be Added Beeld Product Aantal Prijs
Calnort Kippenbouillonblokjes Halal 36st 360g Calnort Kippenbouillonblokjes Halal 36st 360g
Niet op voorraad
€ 2,90
Golden Diamond Bevroren Kousenband (3/5cm) 500g
Diepvries
Golden Diamond Bevroren Kousenband (3/5cm) 500g
€ 2,70
Wiko Zeezout 100g Wiko Zeezout 100g
Niet op voorraad
€ 2,30
Lufo Bevroren Taya Surinaamse Pomtajer 1kg
Diepvries
Lufo Bevroren Taya Surinaamse Pomtajer 1kg
€ 10,50
Dynasty Pandan Rijst 1kg Dynasty Pandan Rijst 1kg
€ 2,60
Supreme Nootmuskaat Gemalen 55g Supreme Nootmuskaat Gemalen 55g
Niet op voorraad
€ 3,38
Informatie

Bereidingstijd: 120-150 minuten


Aantal porties: 6-8



Pom is een Surinaams ovengerecht gemaakt van tayer, een soort knolgroente. Deze Creoolse specialiteit is het populairste en bekendste feestgerecht in Suriname!

INGREDIËNTEN

  • 1 kg Lufo Pom Taya (pomtajer)
  • 250g Lufo Canabeef zoutvlees
  • 2 kippenbouten of 500g kipfilet
  • 2 uien
  • 2 grote tomaten
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 pak roomboter of margarine
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 el suiker
  • Sap van 2 zure handsinaasappels (ca. 125ml) of 2 el piccalilly met 125 ml water
  • Zwarte peper
  • Nootmuskaat
  • Zout naar smaak
  • 2 takjes selderij, fijngesneden (optioneel)
  • 450 ml water

Keukenbenodigdheden:

  • Ovenbestendige schaal (25x20x7 cm)

Serveer met:

  • Kousenband
  • Rijst

BEREIDINGSWIJZE


Voorbereiding


Laat de Lufo Pom Taya ontdooien. Snijd het zoutvlees in 8 stukken en kook het uit (2x circa 10 minuten). Snijd de kip in 8 stukken. Was de kip en dep het droog. Wrijf het in met zout, zwarte peper en nootmuskaat. Snijd de uien en tomaten in kleine blokjes.



Bereidingswijze


Verwarm de oven voor op 200 °C.



Smelt 200 gram boter in een pan. Bak de kipstukken hierin lichtbruin in circa 10 minuten, doe het zoutvlees erbij en laat het 5 minuten meebakken.



Haal het vlees uit de boter, fruit de fijngesneden uien hierin en doe daarna de tomatenstukjes erbij. Doe de tomatenpuree, de bouillonblokjes, het water en eventueel de fijngesneden selderij (1 takje) erbij. Doe het gebakken vlees weer in de pan en laat alles zachtjes gaar sudderen in circa 10 minuten.



Terwijl het vlees suddert, kan je de pomtajer met het sinaasappelsap (of de piccalilly) en het water mengen en goed roeren tot het een massa wordt.



Haal het vlees uit de jus en meng iets meer dan de helft van de jus met de tayamassa. Doe de suiker bij de massa en breng deze op smaak met zout en zwarte peper.



Doe de helft van de tayamassa in een ovenbestendige schaal. Leg hierop de stukken kip en zoutvlees om en om. Giet de rest van de jus er overheen en strooi eventueel de stukjes selderij (1 takje) erover. Bedek met de resterende tayamassa.

Doe wat klontjes boter op de pom (25 gram) en bak de pom gaar in de voorverwarmde oven in circa 100 minuten. De pom is gaar, zodra je alleen vet ziet wanneer je er een mes doorheen steekt.



Tips

  • Serveer met kousenband en rijst. Eventueel kan er een tomatensausje bij, gemaakt van boter, uien, tomaten, zwarte peper, nootmuskaat, bouillonblokje en selderij
  • Maak gemakkelijk een vegetarische pom door het vlees weg te laten en vegetarische bouillon te gebruiken
  • Pom smaakt ook heerlijk op brood
Scroll to top
main product photo
Pom: Creools-Surinaamse ovenschotel met tayer, zoutvlees en kip
Op voorraad