Qingtuan dumplings zijn het ultieme hapje voor Qingming, een Chinese herdenkingsdag. De kleefrijstdeeg maakt de dumpling heerlijk chewy. Het is traditioneel gevuld met rodebonenpasta, maar tegenwoordig is het verkrijgbaar in veel verschillende smaken. Er zijn zoete en hartige varianten, voor elk wat wils dus! Deze dumpling is zo populair dat Chinezen er wel 2 uur voor in de rij staan. Probeer het nu zelf!
Bereidingstijd: 60 minuten
Aantal porties: 10-12
Ingrediënten:
- 100g kleefrijstmeel
- 70g groentesap
- 30g tarwemeel
- Bonenpasta
- 10g reuzel
- Kokend water
Zo maak je het:
- Doe de alsem of bladgroenten in een blender. Voeg wat water toe en mix het totdat het een fijne groentesap is.
- Doe de kleefrijstmeel in een kom, voeg de groentesap toe en mix het totdat het een egale deeg is. Zet het opzij.
- Pak nog een kom. Voeg kokend water toe aan de tarwemeel en mix het totdat het een deeg wordt.
- Voeg beide degen samen en kneed het totdat het een egaal geheel is. Voeg dan de reuzel toe en kneed het totdat het glimt.
- Verdeel het deeg in 10-12 gelijke stukken. Maak het plat, vul het met bonenpasta en maak dan de dumpling dicht. Maak er een ronde, gladde bal van. Herhaal dit proces voor de andere dumplings.
- Leg stoompapier in het stoommandje. Zet de dumplings op het papier. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Stoom het ongeveer 10 minuten.
Variatietips:
- Meestal wordt alsem gebruikt om het deeg groen te kleuren, maar in plaats daarvan kun je ook matchapoeder of bladgroenten zoals spinazie gebruiken
- In plaats van bonenpasta kun je ook sesam, gehakte pinda’s of vlees gebruiken als vulling
Bewaartip:
Eet de dumplings op binnen 2 of 3 dagen. Verpak het in plastic folie om de smaak, vorm en textuur te behouden.