Shabu-Shabu: Japanse Hotpot

Shabu-shabu (ぶ) is een Japans fonduegerecht. Het heeft de naam te danken aan het geluid van vlees en groenten die gedipt en geroerd worden in een hete bouillon, wat klinkt als ‘shabu-shabu’. Een hartverwarmende maaltijd om in de winter te delen met familie en vrienden!

4 personen
1 uur
Japan
Ingrediënten
Op basis van 4 personen
  • 145g daikon (rettich)
  • 2 lente-uitjes
  • Shichimi tougarashi kruidenmix
  • Witte peper
  • Zout

Bouillon:

  • 10g kombu (gedroogde kelp)

Ingrediënten voor in de hotpot:

  • Gedroogde sanuki udon-noedels
  • 340g Chinese kool
  • 100g tong ho bladgroenten
  • 1 negi (Japanse bosui)
  • 200g enoki paddenstoelen
  • 100g shimeji paddenstoelen
  • 4 shiitake paddenstoelen
  • 65g wortel
  • 400g stevige tofu
  • 550g rib eye

Ponzu-saus (bereid dit een dag van tevoren)*:

  • 120ml sojasaus
  • 120ml citroensap
  • Citroenschil
  • 30ml mirin
  • 5g katsuobushi gedroogde bonitovlokken
  • 6g kombu (gedroogde kelp)

Goma dare-sesamsaus:

  • 6 el sake
  • 4 el neri goma sesame paste
  • 2 el ponzu sauce
  • 2 el miso
  • 1 el neutral oil
  • 1 el roasted sesame oil
  • 2 tl mirin
  • 2 tl rijstazijn
  • Gehakte knoflook (optioneel)

Keukenbenodigdheden:

  • Hotpotpan
  • Hotpotzeefjes
  • Eetstokjes
  • Rasp
Voeg ingrediënten toe aan winkelwagen

Bekijk de ingrediënten en voeg ze gemakkelijk toe aan je winkelwagen.

Gegroepeerde productitems
Can be Added Beeld Product Aantal Prijs
Dynasty Tofu Stevig 500g
Vers
Dynasty Tofu Stevig 500g
€ 2,65
Wiko Zeezout 100g Wiko Zeezout 100g
Niet op voorraad
€ 2,30
Tohkon Hayani Kombu 30g Tohkon Hayani Kombu 30g
€ 5,30
Dagverse Shimeji Paddenstoelen Wit 150g
Vers
Dagverse Shimeji Paddenstoelen Wit 150g
€ 1,90
Narcissus Rijstazijn 600g Narcissus Rijstazijn 600g
€ 2,35
Dagverse Chrysanthemum Blad (Tong Ho) 500g
Vers
Dagverse Chrysanthemum Blad (Tong Ho) 500g
€ 5,25
O'Food Sesamolie 160ml O'Food Sesamolie 160ml
€ 6,45
Zheng He Yi Mirin 200ml Zheng He Yi Mirin 200ml
€ 2,00
Yama Dried Bonito Vlokken 25g Yama Dried Bonito Vlokken 25g
Niet op voorraad
€ 5,95
Sakura Traditionele Sojasaus Glutenvrij 150ml Sakura Traditionele Sojasaus Glutenvrij 150ml
Niet op voorraad
€ 3,45
Bamboe Eetstokjes met Groene Japanse Decor Envelop 20 paar Bamboe Eetstokjes met Groene Japanse Decor Envelop 20 paar
€ 1,50
Remo Elektrische Hot Pot Pan met Grillplaat 3.8ltr Ø30cm Remo Elektrische Hot Pot Pan met Grillplaat 3.8ltr Ø30cm
€ 120,99
Hot Pot Pollepel Met Gaten 26x7cm Hot Pot Pollepel Met Gaten 26x7cm
Niet op voorraad
€ 2,70
Maruman Nama Aka Miso Pasta 500g Maruman Nama Aka Miso Pasta 500g
€ 4,65
S&B Nanami Tougarashi Zeven Specerijen Peper 300g S&B Nanami Tougarashi Zeven Specerijen Peper 300g
€ 6,99
Verse Knoflook 500g
Vers
Verse Knoflook 500g
€ 4,35
Informatie
  1. De dipsauzen
    Meng alle ingrediënten voor de ponzu-saus en roer goed. Zet het in de koelkast en laat het minstens één dag rusten in een luchtdichte container. Haal de saus door een zeef om de gedroogde bonitovlokken en kelp te verwijderen.
    Meng de ingrediënten voor de goma dare-sesamsaus.
    Pel de rettich, rasp het fijn en knijp het zachtjes. Snijd de lente-uitjes in dunne reepjes. Leg de geraspte rettich, lente-uitjes en shichimi tougarashi-kruidenmix in gescheiden kommetjes.
  2. Bouillon
    Vul ⅔ van de hotpotpan met water. Voeg de gedroogde kelp toe en laat het minstens 30 minuten in het water weken.
  3. Ingrediënten voor in de hotpot
    Kook de udonnoedels alvast 10 minuten in een pan. Giet ze goed af, leg ze op een bord en zet opzij.
    Snijd de Chinese kool in stukken van 5 centimeter en snijd elk stuk vervolgens door de helft. Snijd de tong ho-bladgroenten in stukken van 5 minuten. Snijd het witte deel van de negi schuin af, in stukken van 1½ centimeter. Het groene deel gebruik je niet.
    Spoel de enoki- en shimeji-paddenstoelen af. Snijd de uiteinden van de paddenstoelen af en verdeel ze in kleinere bosjes. Verwijder de stam van de shiitake-paddenstoelen. Snijd de wortels. Snijd de tofu in blokjes van 2½ centimeter. Leg alle ingrediënten op een serveerplaat.
    Snijd het rundvlees in dunne reepjes en leg ze op een bord.
  4. Serveren
    Plaats de hotpotpan in het midden van de tafel. Omring het met het vlees en de groenten. Geef elke tafelgast wat ponzu-saus en goma dare-saus. Geef elke gast een hotpotzeefje, eetstokjes en een lege eetkom.
    Breng de bouillon aan de kook op middelhoog vuur. Verwijder de kombu vlak voordat het water begint te koken zodat de bouillon niet stroperig wordt. Voeg de tofu, wortels, wat paddenstoelen en het harde deel van de Chinese kool en tong ho-bladgroenten toe. Doe de deksel op de pan en laat alles 10 minuten koken.
    Let op: Je hoeft niet alle ingrediënten in één keer te koken. Je kunt het in verschillende ‘ladingen’ doen, zoals jou uitkomt.
  5. Proeven
    Bereid intussen de dipsauzen. Voeg wat geraspte rettich, shichimi tougarashi-kruiden en lente-uitjes toe aan de ponzu-saus. Voeg wat lente-uitjes toe aan de goma dare-sesamsaus.
    Pak een reepje rundvlees en roer het 20 tot 30 seconden in de bouillon om het te koken, of totdat het niet meer roze is. Let erop dat je het niet te lang laat koken.
    Zodra het gekookte rundvlees en de groenten gaar zijn, kun je ze uit de hotpotpan halen en dippen in een saus naar keuze.
    Voeg de overige ingrediënten toe aan de bouillon en laat ze een paar minuten koken. Schuim de bouillon af tijdens het koken zodat de vocht helder blijft. De maaltijd eindigt meestal met het koken van de udonnoedels. Wanneer alle ingrediënten gekookt zijn, kun je de bouillon één laatste keer afschuimen voordat je de noedels toevoegt. Verwarm de noedels 3 minuten. Breng ze vervolgens op smaak met zout en peper.
    Verdun de ponzu-saus met een beetje bouillon. Dip vervolgens de udonnoedels erin. Geniet ervan!
  6. *Suggestie
    Om tijd te besparen kun je ook kant-en-klare ponzu-saus gebruiken.
Scroll to top
main product photo
Shabu-Shabu: Japanse Hotpot
Op voorraad