Bereidingstijd: 20 minuten
Aantal porties: 2-4
Verse aubergines gestoofd in een umami-rijke sojabonensaus en zoete sojasaus. Heerlijk in combinatie met gerookte tofublokjes en gegarneerd met Chinese bieslook. Supersimpel, maar vol van smaak!
INGREDIËNTEN
- 450g aubergine, in vingerdikke staafjes
- 300g gekookte jasmijnrijst
- 100g gerookte tofu, in blokjes van 1 cm
- 100 ml koude groentebouillon, gemengd met 1 tl maïszetmeel
- 50 ml water
- 2 el koolzaadolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2,5 cm verse gemberwortel, geschild, fijngeraspt
- 1 middelgrote rode peper, fijngehakt
- 1 snufje basterdsuiker (optioneel)
Smaakmakers:
- 2 el Lee Kum Kee zoete sojasaus
- 1 el Lee Kum Kee sojabonensaus
- 1 el Shaoxing rijstwijn
Garnering:
- 1 tl Lee Kum Kee pure sesamolie
- 1 handje bieslook, fijngehakt
BEREIDINGSWIJZE
Verhit een wok op hoog vuur en voeg 1 eetlepel koolzaadolie toe. Voeg de auberginestaafjes toe en roerbak 3-4 minuten tot ze zacht en bruin zijn. Voeg hierbij steeds druppeltjes water toe langs de rand van de wok om stoom te creëren, waardoor de aubergine zacht wordt en gaat koken. Leg ze apart op een bord als ze zacht zijn.
Zet de wok weer op het vuur en voeg weer een eetlepel koolzaadolie toe. Doe de knoflook, gember en peper erbij en roer een paar seconden. Voeg de gerookte tofublokjes toe, doe de aubergines terug in de wok en schud alles 20 seconden om. Voeg de sojabonensaus toe, verhit heel kort en breng alles op smaak met Shaoxing rijstwijn en Lee Kum Kee zoete sojasaus.
Giet de koude groentebouillon en het maïzenapapje erbij en breng het vocht aan de kook.
Garneer met bieslook en besprenkel met Lee Kum Kee pure sesamolie. Als je een Chinese kleipot gebruikt, schep deze dan door voordat je garneert. Serveer het met de jasmijnrijst.
Tip
Als je de Chinese kleipot op het gasfornuis voorverwarmt, blijft het gerecht een tijdje heerlijk gloeiend heet. Als je geen kleipot hebt, laat deze tip dan achterwege.