Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal porties: 3-5
INGREDIËNTEN
- 2 liter water
- 4 citroengrasstengels
- 2½ cm galanga
- 10 limoenbladeren
- 10 chilipepers
- 5 knoflookteentjes
- ½ kg garnalen
- 300g oesterzwammen
- 2 romatomaten
- 2 uien
- 2 tl suiker
- 8-12 el vissaus
- 8-12 el limoensap
- Handjevol koriander, gehakt
ZO MAAK JE HET
Breng 2 liter water aan de kook.
Verwijder intussen het buitenste blad van de citroengras. Stamp het lichtelijk zodat de smaak vrijkomt. Snijd het dan schuin in reepjes van 2½ cm. Neem ongeveer 5 cm van de galangawortel, en snijd het in schijfjes. Breek de limoenbladeren een beetje zodat de smaken vrijkomen. Verwijder het steeltje van de chilipepers. Snijd de pepers vervolgens in twee stukken, of stamp ze lichtelijk op je snijplank. Verwijder de zaadjes als je minder pittige soep wil.
Voeg de citroengras, galanga, limoenbladeren, knoflook en chilipepers toe aan het water. Doe de deksel erop zodat het sneller kookt en zodat de smaken sneller vrijkomen. Kook de soep met alle kruiden ongeveer 10 minuten, en je kunt de garnalen toevoegen en het vuur verlagen. Voeg dan de voorgespoelde oesterzwammen toe.
Snijd de tomaten en uien in grove stukken, en voeg ze toe aan de soep. Verwijder de schuim aan het oppervlak. Kook de soep zo’n 2 tot 3 minuten. Voeg dan de vissaus toe, gevolgd door suiker. Kook de soep nog een minuut, zet dan het vuur uit. De oesterzwammen en uien horen zacht te zijn.
Voeg de limoensap toe aan de soep. Voeg tot slot koriander toe, en roer.