Xôi Gac: rode kleefrijst voor Vietnamees Nieuwjaar (Tet)

Vietnam

Bekijk de ingrediënten en voeg ze gemakkelijk toe aan je winkelwagen.

Gegroepeerde productitems
Can be Added Beeld Product Aantal Prijs
Diamond Aluminium Stoompan 22cm Diamond Aluminium Stoompan 22cm
Niet op voorraad
€ 39,85
City Fresh Bevroren Bananen Bladeren 454g
Diepvries
City Fresh Bevroren Bananen Bladeren 454g
€ 3,00
Van Gilse Kristal Suiker 1kg Van Gilse Kristal Suiker 1kg
€ 1,80
Suree Kokosmelk 400ml Suree Kokosmelk 400ml
Niet op voorraad
€ 1,70
Qian Hu Kleefrijstwijn 12% Alcohol 750ml
Alcohol
Qian Hu Kleefrijstwijn 12% Alcohol 750ml
€ 5,85
Wiko Zeezout 100g Wiko Zeezout 100g
Niet op voorraad
€ 2,30
Golden Diamond Kleefrijst 1kg Golden Diamond Kleefrijst 1kg
€ 3,35
Informatie

Bereidingstijd: 15 minuten


Kooktijd: 25 minuten


Aantal porties: 8-10



Xôi is een Vietnamees gerecht gemaakt met kleefrijst. Er zijn veel varianten, zowel zoete als hartige. Dit rijstgerecht smaakt lekker op elk moment van de dag: als ontbijt, hoofdgerecht, dessert of als hapje. Xoî gac heeft een oranje-rode kleur, wat staat voor geluk en voorspoed. Het wordt dan ook vaak geserveerd op bruiloften en tijdens het Vietnamees Nieuwjaar (Tet).



INGREDIËNTEN

  • 600g kleefrijst
  • Kokosmelk
  • 1 el Chinese witte kookwijn
  • ½ tl zout
  • 2 el suiker
  • 2 el babyjackfruitpasta
  • Bananenblad

Keukenbenodigdheden:

  • Stoompan

BEREIDINGSWIJZE


Week de kleefrijst een nachtje in een kom water. Spoel het de volgende dag 2 tot 3 keer. Giet het af en laat het vervolgens 15 minuten drogen.



Doe de witte rijstwijn, babyjackfruitpasta, kleefrijst en zout in een mengkom. Roer totdat het mengsel een gelijke massa is en totdat de rijst volledig bedekt is met de babyjackfruitpasta. Zet je stoompan klaar en bedek de binnenkant met bananenbladeren. Zet de rode rijst erop en stoom het 10 minuten.



Meng intussen de kokosmelk met suiker. Open de stoompan na 10 minuten en giet wat van de gezoete kokosmelk over de rijst heen. Roer en sluit de stoompan. Open de stoompan opnieuw na 5 minuten en doe wat meer gezoete kokosmelk over de rijst. Roer. Herhaal deze stappen elke 5 minuten.



De totale kooktijd voor de xôi gac is 20 tot 25 minuten. Wanneer de rijst klaar is, kun je het uit de stoompan halen, het laten afkoelen en vervolgens serveren.



Serveersuggestie


Je kunt een van onze houten vormpjes gebruiken om de xôi gac een mooie vorm te geven.

Scroll to top
main product photo
Xôi Gac: rode kleefrijst voor Vietnamees Nieuwjaar (Tet)
Op voorraad