California Roll Uramaki
Uramaki (letterlijk: binneste-buiten rol) is sushi waarbij de rijst aan de buitenkant zit, en de vulling en zeewier aan de binnenkant.
15 minuten
Japan
Ingrediënten
Sushirijst:
- 550g Japanse sushirijst *
- 80ml Japanse rijstazijn *
- 3 tl witte suiker
Vulling
- 1 avocado, rijp **
- 1 komkommer **
- 4 geroosterde zeewiervellen *
- 4 surimisticks *
- Japanse mayonaise *
- 1 pak masago (viskuit) *
Smaakmakers
- Japanse sojasaus *
- Wasabipasta *
- Japanse sushigember *
Overige benodigdheden
- Makisu: bamboematje voor het oprollen van de sushi *
* Verkrijgbaar in onze webshop
** Verkrijgbaar in onze fysieke winkels
- Snijd de avocado, komkommer en surimi voor de vulling in lange, dunne reepjes van ongeveer ½ cm breed. Doe de surimi in een kom en meng dit met zout en mayonaise. Vervolgens roert u de rijstazijn door een kom met warm water.
- Bedek het matje met plastic folie. Leg hier een nori-vel op met de glanzende zijde naar beneden. De korte zijde legt u naar u toe. Bevochtig uw handen met het azijnwater, dit om te voorkomen dat de rijst aan uw handen gaat kleven. Verdeel met uw handen 250 g rijst over het nori-vel; begin aan de kant die het dichtst bij u is en stop ongeveer 2 cm van het verste eind. Druk de rijst met uw vingers stevig aan. Bevochtig indien nodig uw handen.
- Draai het geheel voorzichtig om zodat de rijst onderop ligt. Leg een reepje avocado, komkommer en surimi in de lengte van de nori-vel. Zorg ervoor dat de ingrediënten evenredig in het midden liggen. Houd de vulling met uw vingers op haar plaats. Til het matje met uw duimen op; begin bij de dichtstbijzijnde kant.
- Rol de sushi, van u af, stevig op. Doe dit niet te hard, maar zorg voor een gelijke verdeling. Zorg ervoor dat u het matje niet mee rolt. Druk wanneer de rol klaar is, met het matje de bovenkant stevig aan.
- Rol het matje uit en leg de sushi-rol, met de naad naar beneden op een snijplank. Maak vervolgens nog drie rollen. Daarna legt u de rol in een rechthoekige schaal met masago. U blijft rollen totdat de rijst is gedekt. Als u niet zoveel masago hebt, gebruik dan uw handen om de masago tegen de rijst aan te drukken.
- Snijd tenslotte de randen van de rollen met een scherp mes recht af in 6-8 gelijke stukken. Doop het mes steeds even in water om kleven te voorkomen. Leg de Uramaki op een bord met de gesneden zijde naar boven.
- Dien de sushi op met een kommetje sojasaus en eventueel wasabi. Voor de afwisseling kunt u naast de sushi ook Japanse gember eten.
- Lees hier hoe u sushirijst bereidt.