Bereidingstijd: 50 minuten
Rusttijd: 3 uur
Aantal porties: 12
Hoewel het zo lijkt, zit er toch echt geen ei in bánh xèo! Deze krokante pannenkoek uit Vietnam krijgt haar gele kleur door de kurkuma. Het wordt gevouwen door de helft en rijkelijk gevuld met varkensvlees, garnalen, mungbonen en taugé. Jammie!
INGREDIËNTEN
- Olie
Beslag*:
- 255g rijstmeel
- 85g tarwemeel
- 2-3 tl kurkuma
- 230 ml water
- 400 ml kokoscrème
- 1 tl zout
- 1 lente-ui
Garnering:
- 450g garnalen
- 680g buikspek
- 1 gele ui
- 680g taugé
- 250g mungbonen
Groenten:
- 1 head caỉ xanh-mosterd of sla
- 1 bosje munt
- 1 bosje koriander (optioneel)
- 1 bosje tía tô perilla (optioneel)
Dipsaus:
BEREIDINGSWIJZE
Beslag
Doe alle ingrediënten voor het beslag, behalve de lente-ui, in een grote kom en laat het minstens 3 uur rusten. Snijd de lente-ui en voeg ze pas toe aan het beslag vlak voordat je de pannenkoeken kookt.
Garnering
Laat de mungbonen weken of stoom ze totdat ze zacht zijn. Kook het varkensvlees door en snijd het vervolgens in dunne plakjes. Was de taugé en groenten.
Koken
Snijd de gele ui fijn en verwijder de kop van de garnalen. Verhit 1 of 2 theelepels olie in een pan op middelhoog vuur en fruit wat ui. Voeg gelijk wat garnalen en plakjes varkensvlees toe. Sauteer en roer totdat de ingrediënten lichtbruin zijn.
Giet een juslepel aan beslag in de pan. Kantel en draai de pan snel zodat het beslag gelijkmatig is verspreid. Voeg meer beslag toe als het de pan nog niet volledig bedekt.
Voeg wat mungbonen en taugé toe en doe de deksel op de pan. Kook het 2 tot 3 minuten, of totdat de taugé lichtelijk zijn gekookt. Het beslag moet ook lichtelijk gekookt zijn en transparant aan de zijkanten.
Haal de deksel van de pan, verlaag het vuurtje naar medium en wacht totdat de pannenkoek krokant wordt. Vouw het doormidden zoals een omelet en zet het op een bord.
Zo eet je bánh xèo
Banh xeo wordt gegeten met de hand en geserveerd met groene groenten:
1. Scheur een stuk bánh xèo af met je handen.
2. Verpak het stukje bánh xèo in een blad sla of mosterd. Voeg wat kruiden toe. Munt is echt essentieel voor bánh xèo, maar koriander en Vietnamese perilla worden ook vaak gebruikt.
3. Dip de verpakte bánh xèo in nuoc cham-saus of in een andere Vietnamese saus. Je kunt ook een lepel gebruiken om de saus makkelijker te doseren.
* Suggestie
Wil je tijd besparen? Dan kun je ook onze speciale bánh xèo-meelmix! Vervang hiertoe de beslag-ingrediënten met het volgende:
- 400g speciale bánh xèo-meelmix mix
- 900ml kokosmelk
- 2-3 tl kurkuma
- 1 lente-ui