Bereidingstijd: 2 uur
Kooktijd: 15-30 minuten
Aantal porties: 4
Bún chả kreeg internationale erkenning in 2016 toen sterrenchef Anthony Bourdain er aandacht aan besteedde in zijn televisieprogramma Parts Unknown.
INGREDIËNTEN
- 200g buikspek
- 300g varkensgehakt
- 1 salade
- 1 wortel
- 1 bosje bieslook
- 1 pak rijstvermicelli
- Nuoc mam-vissaus
- Zonnebloemolie
- Witte rijstazijn
- Suiker
- Peper
- Zout
- Huisgemaakte nuoc cham-vissaus
Smaakmakers:
- 2 handjes pinda’s
- 100g taugé
- 1 bosje koriander
- 1 bosje muntblad
Benodigdheden:
- Satéprikkers
BEREIDINGSWIJZE
Vleesmarinade
Was de bieslook en hak ze fijn met een mes. Scheid de witte delen van de groene delen. De witte delen gebruik je voor de vleesmarinade en de groene delen kun je over het gerecht besprenkelen als garnering.
Snijd de buikspek in dunne reepjes. Marineer ze in een kom met 1/3 van de bieslook (witte delen), 1 theelepel zout, een snufje peper, 1 eetlepel nuoc mam-vissaus en 1 eetlepel olie. Meng en zet opzij.
Marineer het varkensgehakt in een andere kom met de rest van de bieslook (witte delen), 1 theelepel zout, 2 snufjes peper, 2 eetlepels nuoc mam-vissaus en 1 eetlepel olie. Meng goed. Maak er gehaktballetjes van en druk ze een beetje plat.
Laat de buikspekreepjes en gehaktballetjes minstens 2 uur rusten in de koelkast.
Vermicelli, groenten en kruiden
Kook wat water in een sauspan, samen met een snufje zout en wat druppeltjes olie. Voeg de vermicelli toe en kook ze een paar minuten (of volgens de kooktijd op de verpakking). Zodra de vermicelli is gekookt, kun je het afgieten en opzij zetten.
Rasp de wortel en doe ze vervolgens in een kom met ½ deel azijn, een ½ deel water, 1 eetlepel suiker en 1 theelepel zout.
Was de salade en de kruiden. Giet ze af en hak ze fijn. Zet opzij.
Verhit 4 eetlepels olie in een kleine sauspan. Giet alle groene delen van de gehakte bieslook erin. Zodra de bieslook begint te geuren na 30 seconden, giet je het mengsel in een kom en zet je het opzij.
Kneus de pinda’s in een kleine kom.
Vlees koken
Na 2 uur marineren rijg je de buikspekreepjes en de gehaktballetjes aan satéprikkers en rooster ze op de barbecue of op de grill.
Serveren
Doe een beetje vermicelli in een diepe schaal of grote kom, leg er groenten en geroosterd vlees bovenop. Garneer met wat bieslook en pinda’s. Giet de nuoc cham-vissaus in een kleine kom en voeg er wat geraspte wortel aan toe.