Chawanmushi: gestoomde eier custard
Chawanmushi is een Japans eier custard gerecht dat traditioneel wordt gestoomd in een theekom. Verrassend genoeg is het geen dessert: omdat het hartige in plaats van zoete ingrediënten bevat, wordt deze specialiteit boordevol umami meestal warm of koud gegeten als gerecht bij een maaltijd.
Bereidingstijd: 25 minuten
Gevorderd
Japan
Ingrediënten
- 4 grote eieren
- 600ml water
- 10g dashipoeder
- 1 tl suiker
- 1 tl sake
- 1 tl mirin
Toppings:
- 4 gepelde garnalen
- 4 plakjes wortelen
- 8 edamame
- 8 ginkgo noten
- 8 plakjes gedroogde shiitakepaddenstoelen
Extra benodigdheden:
- Uitsteekvormpjes
- Grote stoompan
- Breng 600 ml water aan de kook en voeg de dashi toe. Roer goed tot het is opgelost. Laat het afkoelen.
- Ontdooi de garnalen en dep het droog. Snijd de wortel in dunne plakken en druk de vormpjes eruit. Week de gesneden shiitake paddenstoelen in warm water en kookt ze daarna voor 15 minuten. Doe de wortelen en de garnalen in de laatste 3 minuten erbij en blancheer ze kort op laag vuur.
- Breek de eieren in een maatbeker, lees de hoeveelheid ml af en vermenigvuldig het met 3. Klop de eieren op en schenk vervolgens de dashibouillon, sake en mirin erbij tot je het totale vocht hebt bereikt*. Meng alles goed door elkaar.
- * Rekenvoorbeeld: 200 ml aan eieren x 3 = 600 ml aan totale vocht. De dashibouillon, sake en mirin dat je nog moet toevoegen is 400 ml.
- Zeef het mengsel door een fijne zeef. Verdeel het eiermengsel in 4 gelijke schalen en schep eventueel luchtbelletjes weg. Leg de schaaltjes in een grote stoompan en dek de schaaltjes af met folie. Stoom de eieren voor circa 8 minuten, haal ze eruit en leg de toppings bovenop de eieren. Stoom ze daarna weer verder voor circa 5 minuten.