Sambal Ikan Bilis: Maleisische ansjovissambal
Sambal ikan bilis is niet weg te denken uit de Maleisische keuken. Deze pittige chilipasta wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen, zoals bijvoorbeeld nasi lemak. Ontdek nu hoe makkelijk het is om deze sambal zelf te maken!
Maleisië
Ingrediënten
- ½ rode ui, dunne halve ringen
- ¼ tl zout
- 1 el suiker
- 1 el tamarindepasta
- Olie
Pepermengsel:
- 30g gedroogde ansjovis
- 2 teentjes knoflook
- 4 sjalotjes
- 10 gedroogde pepers, geweekt in heet water
- 2 verse rode pepers
- 1 tl gefermenteerde garnalenpasta
- Mix de sjalotjes, knoflook, ansjovis, geweekte pepers, verse pepers en garnalenpasta in een blender.
- Doe wat olie in een bakpan en fruit de rode ui. Voeg het pepermengsel toe en bak dit net zolang totdat de olie zich een beetje scheidt van het pastamengsel. Voeg nu zout, 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel tamarindepasta toe en roer dit goed door elkaar. Laat net zolang zachtjes bakken totdat je de gewenste dikte hebt.
- Serveer de ansjovissambal samen met nasi lemak.