Nasi Lemak: Maleisische kokosrijst
Nasi lemak is een geurig rijstgerecht, gekookt in kokosmelk en pandanblad. Het wordt beschouwd als het nationale gerecht van Maleisië en wordt gezien als onmisbaar bij typisch Maleisische ontbijtjes. Maar uiteraard kun je nasi lemak gedurende de hele dag eten!
Maleisië
                
Ingrediënten
- 350g basmatirijst
- 250ml kokosmelk
- 1 cm gember, in plakken gesneden
- 2-3 pandanbladeren
- ¼ ui, in dunne ringen
- ½ tl zout
- ½ el suiker
- 300ml water
Garnituur:
- 200g rauwe pinda’s met vlies
- 30g gedroogde ansjovis, gewassen en afgegoten
- 160ml pindaolie
- 2 hardgekookte eieren
- 2 el Ikan Bilis-sambal
- ½ komkommer, in halve ringen
- 1 bananenblad, ontdooid
Keukenbenodigdheden:
- Rijstkoker
- Wok
- Was de rijst net zolang totdat het water helder blijft. Doe de rijst vervolgens in een rijstkoker, samen met ui, gember, pandanbladeren, zout, suiker, kokosmelk en water. Sluit de rijstkoker en kook de rijst gaar.
- Heb je geen rijstkoker? Doe dan alle ingrediënten in een pan en breng het aan de kook. Zet het vuur op z’n allerlaagst en laat de rijst zachtjes koken met de deksel op de pan. Laat de rijst 8 tot 10 minuten heel zachtjes bubbelen. Is al het water opgenomen? Laat de rijst nog 4 à 5 minuten eventjes staan met het vuur uit en de deksel op de pan.
- Verhit ondertussen 160 ml pindaolie in een wok of koekenpan op middenlaag vuur. Wanneer de olie glinstert, voeg je de pinda's toe en kook je ze ongeveer 5 minuten totdat ze bruin worden. Schep de pinda’s op met een schuimspaan en leg ze op keukenpapier om de olie te absorberen.
- Voeg vervolgens voorzichtig de gedroogde ansjovis toe en roerbak ongeveer 7 minuten, terwijl je de ansjovis heen en weer beweegt, totdat ze goudbruin en krokant zijn. Leg de ansjovis vervolgens op keukenpapier om de olie te absorberen.
Serveren
Leg een bananenblad op je bord met daarop wat rijst samen met kipkerrie, komkommer, gebakken pinda’s, Ikan Bilis-sambal, gekookte ei en gebakken ansjovis.
