Banh Cuon: Vietnamese rijstrollen gevuld met varkensgehakt en zwarte paddenstoelen

Bánh cuốn is een soort pannenkoek gemaakt van rijstmeel, opgerold en gevuld met varkensgehakt en zwarte paddenstoelen. In Vietnam wordt dit gerecht traditiegewijs gegeten als ontbijt of als lunch, tijdens volle maan en nieuwe maan.

3 personen
15 minuten
Vietnam
Ingrediënten
Op basis van 3 personen

Beslag*:

  • 200g rijstmeel
  • 100g tapiocameel
  • 650 ml lauw water
  • 1 el olie
  • 1 snufje zout

Vulling:

  • 300g varkensschouder, gehakt
  • 3 gedroogde zwarte paddenstoelen
  • 1 sjalot
  • 1 ui
  • 1 el pure nuoc mam-vissaus
  • 1 tl poedersuiker
  • Witte peper

Bijgerechten:

Keukenbenodigdheden:

  • Pannenkoekenpan met anti-aanbaklaag (⌀ 20-24 cm)
  • Deksel voor de pannenkoekenpan
  • Mengkom
  • Bord
  • Snijplank
  • Aluminiumfolie
  • Keukenkwastje
  • Juslepel
Voeg ingrediënten toe aan winkelwagen

Bekijk de ingrediënten en voeg ze gemakkelijk toe aan je winkelwagen.

Gegroepeerde productitems
Can be Added Beeld Product Aantal Prijs
Wiko Zeezout 100g Wiko Zeezout 100g
Niet op voorraad
€ 2,30
Sunlee Rijstmeel 400g Sunlee Rijstmeel 400g
€ 1,50
Furui Gedroogde Zwart Witte Fungus (Muk Yi) 100g Furui Gedroogde Zwart Witte Fungus (Muk Yi) 100g
€ 2,35
Sonaco Fried Onion (Hanh Phi Nho) 142g Sonaco Fried Onion (Hanh Phi Nho) 142g
€ 2,40
XO Fish Sauce 750ml XO Fish Sauce 750ml
€ 4,25
Lotus Tapioca Meel 400g Lotus Tapioca Meel 400g
€ 1,40
Informatie

Bereidingstijd: 45 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Kooktijd: 15 minuten

  1. Beslag
    Doe de rijstmeel, tapiocameel, zout en lauw water in een mengkom. Roer totdat je een beslag krijgt, voeg vervolgens de olie toe. Roer opnieuw en laat het beslag 30 minuten rusten.

    Was en week de gedroogde zwarte paddenstoelen 20 minuten in lauw water.
  2. Bijgerechten
    Was intussen het bosje koriander. Verwijder de uiteinden van de stengels en laat ze vervolgens drogen. Zet opzij. Was de taugé en blancheer ze 30 seconden. Giet af en zet opzij. Snijd de Vietnamese varkensworst in dunne plakjes. Leg de verschillende bijgerechten op een schaal.
  3. Vulling
    Hak de varkensschouder fijn. Pel de sjalot en ui. Hak ze fijn. Giet de zwarte paddenstoelen af en hak ze fijn. Verhit een beetje olie in een pan op hoog vuur. Sauteer en fruit de gehakte sjalot en ui.

    Voeg het varkensvlees, de pure nuoc mam-vissaus en suiker toe aan de pan. Sauteer ze en roerbak circa 10 minuten. Voeg de zwarte paddenstoelen toe en roerbak 5 minuten op middelhoog vuur. Zet de vulling opzij.
  4. Het aanrecht ordenen
    Giet de vulling in een kom met een eetlepel. Houd het dichtbij. Bedek een snijplank met een vel ingevette aluminiumfolie. Zet alvast een groot bord klaar. De snijplank gebruik je om de pannenkoek op te vangen en het bord gebruik je voor de gevulde pannenkoeken.

    Zet een kom klaar met wat olie en een keukenkwastje om de pan mee in te vetten om de 2 of 3 pannenkoeken. Vergeet de pannendeksel niet, die moet je ook bij de hand hebben. Zet tot slot het beslag vlak bij je neer. Roer regelmatig met een juslepel.
  5. Koken
    Verhit de pannenkoekenpan op middelhoog vuur en vet het oppervlak lichtelijk in met het keukenkwastje. Let erop dat je niet teveel olie toevoegt waardoor het beslag glijdt: dan zal het je niet lukken om het hele oppervlak van de pan lichtelijk te bedekken met het beslag.

    Zodra de pan heet is, giet je een juslepel beslag erin en kantel je de pan zodanig dat het beslag het hele oppervlak bedekt. Aarzel niet om overtollig beslag terug te gieten in de mengkom. Bánh cuốn hoort namelijk dun te zijn. Doe direct de deksel op de pan.

    Kook de pannenkoek 30 tot 60 seconden, terwijl je de deksel op de pan houdt. Zodra de randen van de pannenkoek los beginnen te komen, flip je de pannenkoek op de bedekte snijplank. Leg direct een flinke eetlepel vulling op de pannenkoek en rol het op. Gebruik het keukenkwastje om de pannenkoek een beetje in te vetten, zodat de pannenkoeken niet aan elkaar gaan plakken en zodat het deeg niet uitdroogt.

    Herhaal deze stappen voor de rest van het beslag en de vulling. Je kunt circa twaalf gerolde pannenkoeken hiermee maken.
  6. Serveren
    Leg de bánh cuốn op een schoon bord. Besprenkel met gebakken uitjes. Serveer de pannenkoek heet, samen met de bijgerechten en de huisgemaakte nuoc cham-saus. Giet wat nuoc cham-saus over de hete pannenkoeken en eet ze samen met de bijgerechten.
  7. Suggestie
    Maak het gemakkelijker voor jezelf met onze speciale bánh cuốn-meel! Als je deze meel gebruikt, kun je de beslag-ingrediënten vervangen met het volgende:
  • 400g speciale bánh cuốn-meel
  • 750 ml water
  • ½ tl zout
Scroll to top
main product photo
Banh Cuon: Vietnamese rijstrollen gevuld met varkensgehakt en zwarte paddenstoelen
Op voorraad